Yerelleşmeden uluslararasılaşmaya: Nomadic State of Mind örneği
- Tez No: 612016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ARAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, Uluslararasılaşma Modelleri, Yerel Marka, Nomadic State of Mind, Internationalization, Models of Internationalization, Local Brand, Nomadic State of Mind
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde küreselleşmenin ulusal ve uluslararası pazarlarda yarattığı değişik etkiler sonucu oluşan yoğun rekabet, birçok yerel firmayı üretim ve pazarlama çabalarını dünya ölçeğinde düşünme, planlama ve yürütme zorunda bırakmaktadır. Bu bağlamda ulusal düzeyde faaliyette bulunan ve başarılı olan tüm, özellikle de küçük ve orta ölçekli işletmelerin uluslararası pazarlarda da benzer başarıyı elde edebilmeleri için nasıl ve neler yapmaları gerektiği, hangi dışa açılma yollarını deneyerek başarılı olabilecekleri soruları, bilimsel çalışmalar çerçevesinde de ele alınarak, tartışılmaktadır. Bu tartışmalar ışığında çok değişik model ve kuramsal yaklaşımların geçmişten günümüze kadar ortaya konulduğu, geliştirildiği ve hatta bazılarının güncellenerek benimsendiği de görülmektedir. Bu açıdan, örneğin“Uppsala, Yenilik-Öğrenme modeli ve Network modeli”ile bu kuramsal yaklaşımları bütünler nitelikteki Dunning tarafından ortaya konulan“Eklektik Paradigma (OLI) modeli”öne çıkanlardandır. Bu çalışmada ulusal düzeyde başarılı olan Nomadic State of Mind markasının firmasının uluslararasılaşma örneğinin ele alınarak ve söz konusu edilen dört uluslararasılaşma kuramın temel görüş ve açıklamaları doğrultusunda incelenmesinin ilginç olacağı düşünülmüştür. Ayrıca ele alınan örnek işletmeyi uluslararası pazarlara iten ve/veya çeken nedenler ile uluslararası pazarlara çıkışta hangi çıkış yolunu neden seçtiği ve hangi ülke pazarlarına yöneldiği ve bu yönelimde nelerin öncelikli olduğunu ortaya koymak yararlı olacaktır. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı; farklı bir ürün konsepti, yaratıcılığı ve dizaynı ile uluslararası bir marka haline gelen Nomadic State of Mind markasının uluslararasılaşma sürecini irdelemektedir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ilerleyen bölümlerinde, Nomadic State of Mind markasının Türkiye pazarında yer alması çerçevesinde, uluslararasılaşma süreci ile bazı uluslararasılaşma kuramları olarak Uppsala, Yenilik-Öğrenme, Network ve Eklektik Paradigma (OLI) modellerinin görüşleri çerçevesinde, Nomadic State of Mind markasının uluslararasılaşma sürecini analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the intense competition created by the effects of globalization on national and international markets forces many local companies to think, plan and execute their pro-duction and marketing efforts on a global scale. In this context, the questions about how and what they should do in order to achieve similar success in the international markets for all small and medium sized enterprises operating at national level and succeeding, and which ways they can be successful by opening out, are discussed within the framework of scientific studies. In the light of these discussions, it is seen that many different models and theoretical approaches have been introduced, developed and even updated and adopted. In this respect, for example,“Uppsala, Innovation-Learning, Network'' and ”Eclectic Paradigm (OLI)'' put forward by Dunning, which complements some theoretical approaches. In this study, it is thought that it will be interesting to examine the internationalization of the nationally successful Nomadic State of Mind brand and examine the four theories in line with their basic views and explanations. In addition, it will be useful to identify the reasons that pushed and / or attracted the exemplary business to the international markets and why it chose which exit route to exit to international markets, and which country markets it turned to, and what was the priority in this direction. Therefore, the main purpose of this study; this course examines the internationaliza-tion process of Nomadic State of Mind, which has become an international brand with a different product concept, creativity and design. In the following part of the work for this purpose, Nomadic State of Mind brands in the frame to take place in Turkey markets, the internationalization of Uppsala as a process with some internationalization theories, innovation-Learning Network and the Eclectic Paradigm (OLI) in accordance with the opinions of the model, Nomadic State of Mind brand of analyzing the internationalization process it is to.