Eğitici oyunların Türkçe öğrenen Suriyeli öğrencilerin yazma becerisine etkisi
The effect of educational games on the writing skills of Syrian students learning Turkish
  1. Tez No: 612045
  2. Yazar: ALEV UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ONUR KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: writing skill, foreign language, educational game
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitici oyunların, Türkiye'de ortaokul düzeyinde öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin yazma becerisine etkisini incelemektir. Çalışmada yarı deneysel desenlerden ön test-son test kontrol gruplu seçkisiz desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı bir ortaokulda öğrenim gören 5. sınıf Suriyeli öğrenciler oluşturmaktadır. Deney grubunda 22, kontrol grubunda 22 olmak üzere toplam 44 Suriyeli öğrenci çalışmaya katılmıştır. Araştırmanın verileri için araştırmacı tarafından geliştirilen Dereceli Puanlama Anahtarı kullanılmıştır. Elde edilen veriler non-parametrik testlerden MannWhitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, eğitici oyunlarla Türkçe öğrenen 5. sınıf Suriyeli öğrencilerin yazma becerilerinin deney ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Bununla birlikte deney grubuna uygulanan eğitici oyunlar, deney grubu öğrencilerin lehine yazma beceri puanlarında artış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Yazma becerisi, yabancı dil, eğitici oyun
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of educational games on writing skills of 5th grade Syrian students who learn Turkish. In the study, random design with pre-test and post-test control group was used. The study group consists of 5th grade Syrian students studying in Secondary School in Antakya, Hatay. A total of 44 Syrian students, 22 in the experimental group and 22 in the control group, participated in the study. A“rubric”developed by the researcher was used for the collect of the study. The obtained data were analyzed by non-parametric statistical technique Mann Whitney U Test and Wilcoxon Signed Ranks Test. As a result of the study, it was determined that writing skills of 5th grade Syrian students who learn Turkish did not show a significant difference between experimental and control groups. It was seen that educational games applied to the experimental group had a positive effect on the writing skills of the Syrian students.