Ultrasonografi eşliğinde yapılan brakiyal pleksus bloklarında ölçülen perfüzyon indeksinin (PI) ; Blok başarısı ile korelasyonunun incelenmesi
The perfusion index (PI) measured in brachial plexus blocks with ultrasonography; Investigation of correlation with block success
- Tez No: 612046
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEVLÜT DOĞUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Periferik sinir bloğu, brakiyal pleksus bloğu, aksiller blok, infraklavikular blok, supraklavikular blok, perfüzyon indeksi, Peripheral nerve block, brachial plexus block, axillary block, infraclavicular block, supraclavicular block, perfusion index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Brakiyal pleksus bloğu rejyonal anestezide yaygın olarak kullanılan periferik sinir bloklardandır. Kalp, böbrek, solunum sistemi hastalıklarında, göğüs travmalarında ve diyabetik hastalarda olduğu gibi genel anestezinin veya spinal anestezinin riskli olduğu durumlarda periferik sinir blokları daha avantajlı koşullar sağlar. Başarılı periferik sinir blokajı; sempatik liflerin bloke olmasına bağlı olarak lokal vazodilatasyon, artmış lokal kan akımı, cilt sıcaklığında bir miktar artma ve ekstremitede duyu kaybı şeklinde görülür. Ancak yoğun ve soğuk bir ameliyathane ortamında, ameliyat öncesi veya sırasında blok yeterliliğini teyit etmek için bu klinik bulgular yeterince hızlı görünemeyebilir ve hasta işbirliği de gerektiren bu bulgular klinik karar vermek için kullanılamayabilir. Çalışmamızda; perfüzyon indeksi (PI) ölçümünün üst ekstremite bloklarının yeterliliğini değerlendirmek için güvenilir ve objektif bir yöntem olarak kulanılabilir olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Yöntem: El, ön kol, kol operasyonu olacak ASA I-II grubuna giren 18-65 yaş arası 33 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalara operasyona uygun tipte brakiyal pleksus bloğu uygulandı. Blok uygulaması tamamlandıktan sonra duyusal ve motor blok 20 dk. içinde 5, 10 ve 20. dakikalarda değerlendirildi. Ayrıca 5, 10 ve 20. dakikalarda hastanın periferik oksijen satürasyonu (SpO2), kalp atım hızı (KAH), noninvaziv arter basıncı (NİAB) ve her iki ekstremiteden ölçülen perfüzyon indeksleri (PI) kayıt altına alındı. Bulgular: Brakiyal pleksus bloğu uyguladığımız 33 hastanın 32'sinde yapılan bloğumuz başarılı oldu ve blokaj uygulanan ekstremitede perfüzyon indeksi (PI) ölçümleri 20 dakikalık gözlem süresi boyunca 5. dakikadan itibaren sürekli artış gösterdi. Bloğun başarısız olduğu 1 hastada ve blok uygulanmayan kol grubunda ise ; 5. dk, 10. dk ve 20. dk perfüzyon indeksi (PI) ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç: Perfüzyon indeksi (PI) ölçümü; periferik sinir bloklarının başarısının erken, kolay ve objektif olarak değerlendirilmesinde çok değerli ve kullanılabilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Brachial plexus block is one of the peripheral nerve blocks commonly used in regional anesthesia. Peripheral nerve blocks provide more advantageous conditions in cases where general anesthesia or spinal anesthesia is risky, such as heart, kidney, respiratory system diseases, chest trauma and diabetic patients. Successful peripheral nerve blockage; local vasodilatation, increased local blood flow, a slight increase in skin temperature and loss of sensation in the extremities due to blockage of sympathetic fibers. However, in an intense and cold operating room environment, these clinical findings may not appear quickly enough to confirm block adequacy before or during surgery, and may not be used for clinical decision making, which also requires patient collaboration. In our study; we aimed to investigate whether perfusion index (PI) measurement can be used as a reliable and objective method to evaluate the adequacy of upper extremity blocks. Method: Thirty three ASA I-II patients aged 18-65 years were included in the study. Brachial plexus block of the appropriate type was applied to these patients. After the completion of the block application sensory and motor block 20 minutes within 5, 10 and 20 minutes. Peripheral oxygen saturation (SpO2), heart rate (HR), noninvasive arterial pressure (NAB) and perfusion index (PI) measured from both extremities were recorded at 5, 10 and 20. minutes. Findings: In 32 of 33 patients with brachial plexus block, our block was successful and perfusion index (PI) measurements in the blocked extremity increased continuously from the 5th minute on during the 20 minutes observation period. In one patient with block failure and in the arm group without block; no statistically significant difference was found in the perfusion index (PI) measurements at 5, 10 and 20th min. Conclusion: Perfusion index (PI) measurement; it is a valuable and useful method for early, easy and objective evaluation of the success of peripheral nerve blocks.