Suçta netice
Result in criminal structure
  1. Tez No: 612054
  2. Yazar: İLHAN BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÇELEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Netice, Netice Sorumluluğu, Netice Haksızlığı, Kusur Sorumluluğu, Hareket Haksızlığı, Nedensellik, Result, Result Liability, Result Wrongfulness, Guilt Liability, Act Wrongfulness, Causality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 396
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; netice kavramının ceza hukukundaki yerinin, kavramsal gelişiminin ve suç genel teorisindeki işlevinin teorik yönleriyle ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmamızın konusu netice kavramının ceza hukukundaki yeri, teorik boyutu ve maddi işlevleri ile sınırlıdır. Bu çalışmada netice kavramı ile ilgili tartışmalar karşılaştırmalı hukuk perspektifiyle (başta Alman Hukuku olmak üzere) incelenmiştir. Bu doğrultuda netice kavramının ceza hukukundaki teorik ve maddi işlevleri ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Bu şekilde netice kavramının Türk Hukuku'nda teoride ve mevzuatta içinde bulunduğu durumun karşılaştırmalı ceza hukukunun ışığında anlaşılması hedeflenmektedir. Netice kavramı suç teorinde üç temel işleve sahip bulunmaktadır: Suçun tipik bir unsuru olarak neticenin suç teorisindeki pratik işlevi, netice sorumluluğu çerçevesinde cezai sorumluluğu belirleme işlevi, haksızlığın bir şekli olarak haksızlığın içeriğini ve yoğunluğunu belirleme işlevi. Bu açıdan suçun bir unsuru olarak tipik netice; suçların tasnifi, nedensellik, teşebbüs, taksir, içtima, zamanaşımı gibi konularda önemli pratik işlevler görmektedir. Netice ayrıca bir sorumluluk türü olarak tarih boyunca cezai sorumluluğun belirlenmesinde büyük öneme sahip olmuştur. Fakat bu sorumluluk türünün yerini günümüzde kusur sorumluluğu almıştır. Bunun yanında bir haksızlık/değersizlik türü olarak netice haksızlığın içeriğini ve yoğunluğunu ve dolayısıyla cezanın belirlenmesini etkilemektedir. Bu konuyla ilgili olarak neticenin haksızlığın içeriğinde etkili olmasının gerekip gerekmediği sorusu çalışmamızın en önemli konularından biridir. Ceza hukukunda meydana gelen teorik gelişimin bir sonucu olarak netice, sorumluluğun bir türü, suçun bir unsuru ve değersizliğin bir şekli olarak suç teorisinde sürekli zemin kaybetmektedir. Fakat maddi işlevleri sayesinde netice ceza kanunlarında ve hukuk uygulamacıları üzerinde hala ciddi etkiye sahiptir. Çünkü maddi işlevleri yoluyla netice suçun ispatında, yargı organlarının yükünün azaltılmasında, genel önlemeye vs. büyük katkı yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to reveal the conceptual development of the result concept and its place and function in the criminal law. The scope of our research is limited to the theoretical dimension of the result concept and its procedural and factual functions in criminal law. In this study, debates on the result are examined with a comparative legal perspective (particularly German law). In this respect, the theoretical and factual functions of the result in criminal law are researched thoroughly. In this way, it has been aimed to understand the theoretical and legal situation of the concept of result in Turkish law in the light of comparative criminal law. The concept of result has three main functions in crime theory: practical function as an element of the crime, determining criminal liability as a type of criminal liability and determining the intensity of wrongfulness as a form of wrongfulness. As an element of the crime, the result plays a crucial role in the subjects of classification of the crimes, causality, attempt, negligence, multiple offences, the beginning of the limitations etc. As a type of criminal liability, the result had great importance about the determination of criminal liability throughout history. However, the result liability isn't accepted today and it was replaced by guilt liability. Besides that, the result as a form of wrongfulness/valuelessness affects the content and intensity of wrongfulness and thus the determination of the penalty. Related to this subject, the question of whether the result should affect the content of wrongfulness is one of the most important subjects of our examination. As a consequence of theoretical development in criminal law, the result as a type of liability, element of crime and form of valuelessness has been continuously losing ground in crime theory. But due to its factual and procedural functions, the result still has a significant role in criminal codes and a serious impact on the law practitioner. Because the result by means of these functions facilitates proving crimes, reduces the burden on the judicial bodies, contributes general prevention.