Ortaöğretim öğrencilerinin sürdürülebilir çevre hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Determination of the knowledge, attitude and behavior of secondary school students about sustainable environment
- Tez No: 612282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Çevre, Tutum, Davranış, Ortaöğretim, Sustainability, Sustainable Environment, Attitude, Behavior, Secondary Education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma ortaöğretim öğrencilerinin sürdürülebilir çevre hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma, tarama tipinde betimsel nitelikte bir araştırma olup, araştırma kapsamında nicel verilerden yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Antalya ilinde Devlet Lisesinde okuyan 11. ve 12. sınıf seviyesinde eğitim gören 210 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubu dahilindeki öğrencilere 2019-2020 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Sürdürülebilir Çevreye Yönelik Davranış Ölçeği, Sürdürülebilir Çevreye Yönelik Tutum Ölçeği ve Sürdürülebilir Çevre Başarı Testi birlikte uygulanmıştır. Edinilen veriler SPSS istatistik programıyla analiz edilerek, edinilen bulgular yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda kız öğrencilerin sürdürülebilir çevreye yönelik davranış ve başarılarının erkek öğrencilere göre olumlu yönde anlamlı düzeyde olduğu fakat cinsiyete göre tutumlarında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Sınıf düzeyine göre 12.sınıf öğrencileri 11.sınıf öğrencilerine göre davranış, tutum ve başarı testlerinde olumlu yönde anlamlı farklılık oluşturmuştur. Ailenin toplam geliri (aylık) bakımından sürdürülebilir çevreye yönelik anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Ailenin (anne ve baba) eğitim durumu bakımından sürdürülebilir çevreye yönelik davranış, tutum ve başarı testlerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to investigate the knowledge, attitudes and behaviors of secondary school students about sustainable environment. This study is a descriptive research type of survey and quantitative data supported by qualitative data were used in the research. The study group of the study consists of 210 students studying at 11th and 12th grade at State High School in Antalya. In the fall term of the 2019-2020 academic year, Behavior Scale for Sustainable Environment, Attitude Scale for Sustainable Environment and Sustainable Environment Achievement Test were applied together to the students in the sample. The data obtained were analyzed with SPSS statistical program and the findings were interpreted. As a result of the study, it was seen that the female students' behaviors and achievements towards sustainable environment were positively significant compared to the male students but there was no significant difference in their attitudes according to gender. According to grade level, 12th grade students had a positively significant difference in behavior, attitude and achievement tests compared to 11th grade students. There was no significant difference in terms of the total income (monthly) of the family for sustainable development. There was no significant difference in the behavior, attitude and achievement tests towards sustainable development in terms of educational status of the family (mother and father).