Design of a low-cost swarm robotic system for flocking
Sürü halinde hareket için düşük bütçeli robot topluluğu sistemi tasarımı
  1. Tez No: 612303
  2. Yazar: ÇAĞRI ATA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMRE TURGUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTLUK BİLGE ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bacak Tasarımı, Yürüyen Robot, Optimizasyon, 3 Boyutlu Yazıcı, Leg Design, Walking Robot, Optimization, 3D Printer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Robot topluluğu bilimi, çok sayıda robotun koordinasyonunu inceler. Hem iç hem de dış mekanlarda sürü halinde hareket etmek için tasarlanmış bir robot sistemini incelemesi bu tezin ana motivasyonunu oluşturuyor. Bu amaç doğrultusunda bir yürüyen robot sistemi geliştirildi. Tezin ilk bölümünde, mekanik aksaklıkları ortadan kaldırmak için, robotun kütle merkezinin düşey eksende yer değiştirmesini en aza indirecek bir bacak tasarlandı. Bu süreçte, mekanizma analizi ve Matlab optimizasyon araçları kullanıldı. Daha sonra, robotun elektronik bileşenleri belirlendi ve önceki aşamada tasarlanan ayağa ve monte edilecek elektronik ekipmana uygun bir mekanik tasarım Solidworks platformunda prototip olarak yapıldı. Robotun kontrolcüsü Arduino platformunda yazıldı. Parçalar Ultimaker 2+ 3 boyutlu yazıcı kullanılarak üretildi ve sonrasında robotun montajı yapıldı. Testlerde robotun engellerden kaçma ve ışık algılama becerileri incelendi. Tezin ikinci bölümünde, ilk prototip geliştirildi ve üretim süresini kısaltmak için daha küçük bir robot tasarlandı. Farklı yürüme biçimlerinin denenebilmesi için ikinci prototipte konum algılayıcılı motor kullanıldı. İkinci prototipte robot toplu şekilde hareket için uygun boyutlara ve hareket kabiliyetine ulaştı.
Özet (Çeviri)
Swarm robotics is an approach to the coordination of large numbers of robots. The main motivation of this thesis is to study a robotic system designed to do flocking both indoors and outdoors. A walking robot is designed parallel to this purpose. In the first part of thesis, a leg is designed to minimize the displacement of center of mass of robot in vertical axis to eliminate mechanical noise. Mechanism analysis and Matlab optimization tools are utilized in this process. Then, electronic components of robot are determined and mechanical design of robot, which is applicable to leg designed in previous stage and selected electronics, is done as first prototype in Solidworks platform. The controller of robot is written in Arduino platform. Parts are produced by using Ultimaker 2+ 3D printer and assembled afterwards. Assembled robot is run to test its obstacle avoidance and light detection skills.In the second part of thesis, the first prototype is improved and a smaller robot is designed mainly to decrease its production time. An encoder embedded motor is utilized in second prototype to implement different gaits. In second prototype, robot reaches to a size and mobility for flocking.