Ergenlerde saldırganlık ve dindarlık ilişkisi
Relationship between aggressiveness and religiousness in adolescents
- Tez No: 612302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Saldırganlık, Ergenlik, Religiousness, Agression, Adolecent
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmada amaç, lisede okuyan ergenlerin, saldırganlık ve dindarlık ilişkisini bazı değişkenler açısından incelemek ve aralarındaki ilişkiyi açıklamaktır. Araştırmanın evrenini 2016-2017 öğretim yılında İstanbul ilinde İmam-hatip, Meslek, Anadolu ve Sosyal Bilimler lisesinde okuyan öğrenciler okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi bu okullardan tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 982 öğrencidir. Veri toplama aracı olarak, Buss ve Perry tarafından geliştirilen 2000 yılında güncellenen Saldırganlık Ölçeği ile Dindarlık Envanteri uygulanmış olup, verilerin analiz edilmesinde SPSS (15.0) programı kullanılmıştır. Verilerin analizi yapılırken varyans analizi ve T-Testi kullanılmıştır. Hata payı en çok 0,05 olarak alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre erkek öğrencilerin, kız öğrencilere göre saldırganlık ve dindarlık düzeyleri daha yüksektir. İmam-hatip Liseleri, Meslek Liselerine göre, Meslek Liseleri, Anadolu Liselerine göre, Anadolu Liseleri de Sosyal Bilimler Liseleri öğrencilerine göre daha dindar ve saldırgandır. 9. Sınıf öğrencileri 10. Sınıf öğrencilerine göre, düşük başarı algısına sahip öğrenciler de, orta düzeyde başarı algısına sahip öğrencilerden daha saldırgandır. Düşük gelir grubundaki öğrenciler, orta gelir grubundaki öğrencilerden saldırgandır. Orta gelir grubundaki öğrenciler, düşük ve yüksek gelir grubundaki öğrencilerden daha dindardır. Anne babanın birlikte veya ayrı yaşamasının, saldırganlık ve dindarlık düzeylerine etkisi anlamlı bulunmamıştır. Annesi okur-yazar olmayan öğrencilerin saldırganlık ve dindarlık düzeyleri, annesi ilköğretim, lise ve üniversite mezunu olan öğrencilere göre daha yüksektir. Ayrıca saldırganlık ve dindarlık ilişkisine bakıldığında, anlamlı bir sonuç anlaşılıyor.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between aggression and religiosity in terms of some variables and to explain the relationship between them. The subject of this research are the students who enrolled in İmam Hatip, Technical, Anadolu and Social Sciences High Schools in İstanbul during the academic year of 2016-2017. The sample of the study is 982 students from this schools selected by random sampling. The Aggression and Religiosity Scales which were evaluated by Buss and Perry and updated in the year 2000 were applied and SPSS(15.0) program was used in the analysis of data.. The margin of error is at most 0.05. According to the results of this study, male students are higher in aggressiveness and religiosity than female students. İmam Hatip School students level of aggression and religiosity is higher than Technical School Students, Technical School students level of aggression and religiosity is higher than Anadolu High School students and Anadolu High School students level of aggression and religiosity is higher than Social Sciences School students. Ninth grade students are more aggressive than tenth grade students. Students with low success expectation/perception are more aggressive than students with moderate success expectation/perception. Students in the low income group are attacked by students in the middle income group. Students in the middle income group are more religious than those in the low and high income groups. It has been found that the parents were together or separated did not make significant difference from the levels of aggression and religiosity. The students whose mothers are illiterate are tend to be more aggressive and religious than those whose mothers are graduates of primary, high schools or universities. Moreover, when we look at the relationship between aggression and religiosity, there is a meaningful correlation.