Sebilu'r-Reşad dergisi bağlamında kadın sorunu ve Hüseyin el-Cisr'in konuya bakışı
Women's issue in the context of Sebilürreşad magazine and Huseyin Cisri's perspective on the subject
- Tez No: 612314
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK YÜCEDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl, modernizm, Müslüman kadın, Hüseyin Cisrî, Kelâm, 19th century, modernism, Muslim woman, Hüseyin Cisrî, Kalam
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sebilu'r-Reşâd Dergisi bağlamında Son Dönem Osmanlı Türkiye'sinde Müslüman Kadın kimliği üzerine bir araştırmada bulunmaktır. Ayrıca 19. yüzyılın bir âlimi olarak Hüseyin el-Cisr'in (1845-1909) görüşlerini ve değerlendirmelerini ele alıp güncel bir mesele olan kadın mevzusunda günümüzle nasıl bir alaka kurulabileceği değerlendirilecektir. Akabinde çözüm önerileri sunulmaya çalışılacaktır. Tezin araştırılması safhasında Sebilürreşad Dergilerindeki kelâm ilmi ile alakalı olan makaleler ve dönemin sosyolojik olarak yansıması olan güncel haberler, değerlendirmeler tarafımızdan tetkik edilmiştir. Yapılan tetkik ve tahlil akabinde hem bir kelâmî hem de içtimaî bir mesele olması hasebiyle kadın hususunun hayli irdelendiğini gördük. Hem Osmanlı hem de İslam coğrafyasında kadın ile alakalı hemen hemen her bir detay ve gelişmenin takip edildiği ve bir cevap arayışı olduğu, Müslüman kadına modern dünyada yeni bir misyon ve vizyon inşa etme çalışmaları olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamız kavramsala, teorik ve tasvirî verilere dayalı bir kaynak taraması araştırmasıdır. Araştırma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde 19. Yüzyılın Batı ve Doğu cephesindeki içtimâî ve fikrî plandaki ilerlemeler, gelişmeler ele alınmıştır. İkinci bölümde Sebilürreşad Dergisi bağlamında kadın konusu irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Hüseyin Cisrî 'de kadının nasıl ele alındığı izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the identity of Muslim women in Ottoman Turkey in the last period in the context of Sebilürreşad magazine. In addition, another aim is to examine the views and evaluations of Hüseyin Cisrî (1845-1909) as a scholar of the 19th century and to determine how it can be related to the present issue and offer solutions to it. During the research phase of the thesis, the articles related to the science of Kalam in Sebilürreşad journals and the current news, which is a sociological reflection of the period, were examined by us. After the examination and analysis, we have seen that the issue of women has highly been examined because of the fact that it is both a Kalami and a social issue. It has been determined that almost every detail and development related to women in both Ottoman and Islamic geographies is pursued and there is a search for answers, and there are efforts to build a new mission and vision for Muslim women in the modern world. Our study is a survey of sources based on conceptual, theoretical and descriptive data. The research consists of three main parts: In the first part, the social and intellectual developments in the Western and Eastern fronts of the 19th century have been discussed. In the second part, the issue of women has been examined in the context of Sebilürreshad Magazine. In the third part, it has been tried to explain how women are handled in Hüseyin Cisrî.