Keten (Linum usitatissimum L.) bitkisinde farklı ekim zamanlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of different sowing times in flax (Linum usitatissimum L.) on yield and yield components
  1. Tez No: 612324
  2. Yazar: HAYATİ KAĞAN MENDERES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAN KATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Keten (Linum usitatissimum L.), ekim zamanı, çeşit, yağ oranı, yağ asidi kompozisyonu, verim, Flax (Linum usitatissimum L.), Sowing time, Cultivars, Oil rate, Oil acids composition, yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2018 yılında Eskişehir ekolojik koşullarında 3 farklı ekim zamanının (22 Mart, 29 Mart, 5 Nisan) 3 farklı keten çeşidi (Sarı-85, Royal ve Olin) üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 2 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede ana parsellere 3 farklı zamanda ekim ve alt parsellere ise 3 farklı çeşit yerleştirilmiştir. Bu çalışmada; 3 farklı ekim zamanının 3 farklı keten çeşidinde bitki boyu, ilk dallanma yüksekliği, bitki başına dal sayısı, kardeşlenme, bitki başına kapsüllü dal sayısı, bitki başına tohum verimi, 1000 tohum ağırlığı, biyolojik verim, tohum verimi, yağ oranı, yağ asitleri kompozisyonu ve yağ verimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak Eskişehir ekolojik koşullarında yapılacak olan keten tarımı için en uygun ekim zamanının 22 Mart ve en uygun çeşidin ise Sarı-85 olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of 3 different sowing times (22 March, 29 March, 5 April) on 3 different flax (Sarı-85, Royal and Olin) genotypes in Eskişehir ecological conditions in 2018. The study was carried out in the experimental field of University of Eskişehir Osmangazi, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. The experiment was performed in Randomized Complete Block Design with 2 factors and 3 replications. In the experiment, 3 different sowing times were placed in the main plot and three different kinds of flax genotypes were placed in the subplots. In this study; the effect of 6 different sowing times on 3 different kinds of flax will be determined for plant height, first branch height, number of branches per plant, tillering, capsule number per plant, branches per plant, seed yield per plant, 1000 seed weight, biological yield, seed yield, oil content, fatty acid composition, and oil yield. As a result, the most suitable sowing time for the flax cultivation in Eskişehir ecological conditions was determined as March 22 and the most suitable cultivar was Olin.