Kazova ve çevresinin (Tokat-Merkez-Pazar-Turhal) florası üzerine bir araştırma
A research on the flora of Kazova valley (Tokat-Merkez-Pazar-Turhal)
- Tez No: 612325
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERGAN KARAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bitki biyoçeşitliliği, Bitki coğrafyası, Flora, Kazova, Orta Karadeniz Bölümü, Pazar, Tokat, Turhal, Türkiye, Vejetasyon, Plant biodiversity, Flora, Vegetation, Phytogeography, Pazar, Turhal, Tokat, Kazova, Part of Middle Black Sea, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Araştırma alanı, Orta Karadeniz Bölümü ile İç Anadolu Bölgesi geçiş kuşağında Tokat Merkez, Pazar, Turhal ilçe sınırlarında Güneyde Akdağ ve Kuzeyde Mercimek Tepe'nin yer aldığı Kazova ve çevresini oluşturmaktadır. Kazova ve çevresinin florası ve genel vejetasyonun belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma Davis'in kareleme sistemine göre A6 karesinde, bitki coğrafyası bakımından Avrupa-Sibirya ve İran-Turan floristik bölgeleri geçiş kuşağında yer almaktadır. Araştırmada arazi çalışmaları 2015-2018 yılları arasında Kazova ve çevresinin yaklaşık 836 km2 alanında yürütülmüş ve 1381 bitki örneği toplanmıştır. Araştırma alanında toplanan örneklerin sistematik ve taksonomik değerlendirilmesi sonucunda 90 familya, 390 cinse ait 627 tür, 95 alttür ve 31 varyete olmak üzere toplam 753 takson tespit edilmiştir. Bu taksonların fitocoğrafik bölgelere dağılımına göre 98 takson (% 12.99) ile İran-Turan bölgesi elementleri birinci sırada yer alırken bunu 72 takson (% 9.54) ile Avrupa-Sibirya, 64 takson (% 8.48) ile Akdeniz floristik bölge elementleri yer almaktadır. Çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyen 519 taksonun oranı % 68.92'dir. Bu taksonların 6 tanesi Pteridophyta, 747 tanesi Spermatophyta'ya ait olurken Spermatophyta'ya ait taksonlardan 3'ü Gymnospermae, 744'ü ise Angiospermae'ye aittir. Angiospermae'lerden de 672'si Magnoliopsida / Dicotyledoneae, 72'si Liliopsida / Monocotyledoneae olup bunlardan 6 tanesi A6 karesi için yeni kayıttır. Araştırma alanında Asteraceae 83 (% 11.00), Brassicaceae 67 (% 8.88), Fabaceae 66 (% 8.75), Lamiaceae 61 (% 8.09), Poaceae 45 (% 5.96), Caryophyllaceae 36 (% 4.77), Rosaceae 30 (% 3.97), Apiaceae 28 (% 3.71), Boraginaceae 26 (% 3.44) ve Ranunculaceae 19 (% 2.51) en fazla taksona sahip ilk 10 familyadır. En fazla taksona sahip 10 cins ise Alyssum 17 (% 4.35), Verbascum 11 (% 2.82), Trifolium 10 (% 2.56), Astragalus 9 (%2.30), Euphorbia 9 (% 2.30), Silene 9 (% 2.30), Medicago 8 (% 2.05), Salvia 8 (% 2.05), Ranunculus 7 (% 1.79) ve Galium 7 (% 1.79)'dur. Araştırma alanından 59 endemik takson belirlenmiş olup endemizm oranı % 7.83'dir. Endemik taksonların IUCN durumlarına göre 1 takson kritik durumda (CR), 1 takson tehlike altında (EN), 5 takson zarar görebilir (VU), 5 takson yakında tehlike altında (NT) ve 47 takson bugün için tehlike durumu bulunmayan (LC) kategorisinde bulunmaktadır. Araştırma alanı vejetasyon bakımından değerlendirildiğinde orman, bozuk orman ve çalı, kaya, step, sulak alan, (Göl içi, kıyı-çamur, bataklık, ıslak çayır) ve akarsu vejetasyon tipleri ile birlikte 64 EUNIS habitat tipi belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located in Kazova and its surroundings Tokat Centre, Pazar and Turhal district and on the lower slopes of the Akdağ and Mercimek Mountains. This research covers the flora of Kazova and its surroundings. The study area is about 836 km2 and it is located within A6 square. Phytogeographycially the area belongs to the transitionally zone of Euro-Siberian and Irano-Turanian phytogeographical region. As result of the field surveys were carried out between 2015 and 2018, 1381 plant specimens were collected. According to the systematically and taxonomical examination of these materials, 627 species, 95 subspecies and 31 varieties belonging to 390 genera, 90 families were described a total of 753 taxa were described from the area. Phytogeographical elements of the area are as follows: Irano-Turanian elements 98 (12,99%), Euro-Siberian elements 72 (9,54%), Mediterranean elements 64(8,48%), and the others, their distributions are unknown and cosmopolites, are 519 (68,92%). Six of these taxa belong to Pteridophyta whilst 747 taxa belong to the Spermatophyta groups. Three taxa are Gymnospermae members whilst 744 taxa are Angiospermae members which are belong to Spermatophyta. 672 taxa are within Magnoliopsida/Dicotyledoneae whilst 72 taxa are within Liliopsida/Monocotyledoneae among the Angiospermae members. Six taxa are determined new record for the A6 grid square. According to their taxa content, the greatest 10 families are ordered respectively as follows: Asteraceae 83 (11.00 %), Brassicaceae 67 (8.88 %), Fabaceae 66 (8.75 %), Lamiaceae 61 (8.09 %), Poaceae 45 (5.96 %), Caryophyllaceae 36 (4.77 %), Rosaceae 30 (3.97 %) Apiaceae 27 (3.71 %), Boraginaceae 26 (3.44 %), Ranunculaceae19 (2.51 %) and. According to their taxa content greatest 10 genera are ordered respectively as follows: Alyssum17, Verbascum 11, Trifolium 10, Astragalus 9, Euphorbia 9, Silene 9, Medicago 8, Salvia 8, Ranunculus 7, Galium 7. The number of endemic taxa is 59 and endemism rate is 7.83%. The distribution of the endemic and rare taxa according to the red data is as follows; one taxon in critically endangered (CR), one taxon in endangered (EN), 5 taxa in vulnerable (VU), 5 taxa in near threatened (NT) and 47 taxa in least concern (LC) category are included. The area was found that the vegetation consists of six types. The vegetation types are as follows: Forest vegetation; degrated forest and shrub vegetation; rock vegetation; steppe vegetation; wetland vegetation (Inland vegetation, Lake edge-mud vegetation, swamp vegetation, wet meadow vegetation), river vegetation. 64 EUNIS habitat types have been identified.