Diaspora sinemasında yönetmen olmak: Fatih Akın ve Ferzan Özpetek örneklemi
Being a director in the Diaspora cinema: Fatıh Akın and Ferzan Ozpetek sample
  1. Tez No: 612399
  2. Yazar: AKIN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÇELİK NORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Fatih Akın, Ferzan Özpetek, Göç, Kültür, Diasporal, Etnik, Film Analizi, Fatih Akın, Ferzan Ozpetek, Migration, Culture, Diasporic, Ethnicity, Film Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Farklı sebeplerle de olsa göç kavramı sürekli varlığını sürdürmektedir. Göç ve göçmenlik, gelişen ve genişleyen iletişim ağıyla birlikte niceliksel değişimin yanı sıra nitelik olarak da değişim göstermektedir. Bu durumun doğal bir sonucu olarak bu kişilerin ifade biçimlerinde de değişimler gerçekleşmekte, ortaya melez ve biricik bir yapı çıkmaktadır. Sinema içerisinde de ortaya çıkan bu yapının incelenmesi, gerçekleşen değişim durumunu anlamlandırmak için önem arz etmektedir. Bu çalışmada öncelikle, diasporal göstergelerin doğru bir şekilde analiz edilebilmesi için konu bağlamında kültür ve göç kavramlarından bahsedilmiştir. Daha sonra, çalışmaya dahil edilen analiz tekniklerinin etkin bir biçimde tanımlanması ve kullanılması amacıyla, çalışma yapılan alanın görsel materyaller çerçevesinde dramatik yapıdan oluştuğu ön görülerek göstergebilim ve yapısalcı anlatı kuramı özetlenmiştir. Bu bağlamda, A. J. Greimas'ın, ''anlatının dizimi: Beşli şema''sı analiz tekniği olarak kullanılmıştır. Bir diğer analiz tekniği olan Hofstede'nin ''soğan kabuğu'' modeli, filmlerde bulunan diasporal kavramların tespiti amaçlanarak kullanılmıştır. Fatih Akın ve Ferzan Özpetek sineması içinden kronolojik yapı gözetilerek yargısal örneklem yöntemiyle üçer film seçilmiş ve bu filmler, belirlenen amaç soruları çerçevesinde betimsel analiz ve söylem analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde, Ferzan Özpetek ve Fatih Akın sinemasının, elde edilen bulgular sonucunda öznel eksenden evrensel eksene doğru değişimi gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Even though there are different reasons, the concept of immigration still exists. Migration and immigration have an evolving and expanding communication network. Accordingly, migration varies both quantitatively and qualitatively. As a natural consequence of this situation, changes in the expression of migrants occur and a hybrid and unique structure emerges. The examination of this structure, which emerged in cinema, is very important in order to make sense of the state of change. In this study, firstly, the concepts of culture and migration are discussed in order to analyze the diasporic / ethnic indicators correctly. Then, in order to define and use the analysis techniques included in the study, it is assumed that the study area consists of a dramatic structure within the frame of visual materials and the semiotics and structuralist narrative theory is summarized. In this context, Greimas's“narrative schema: Quintet example”is used as analysis technique. Another analysis technique, Geert Hofstede's ''onion diagram'', is used to identify the diasporic / ethnic concepts in the films examined. Three films have ''been'' chosen from Ferzan Ozpetek and Fatih Akın's filmography in chronological order. These selected films are analyzed using descriptive analysis and discourse analysis around the questions of the study. The aim of this qualitative study is to examine the diasporic / ethnic concepts of Ferzan Ozpetek and Fatih Akın cinema and to reveal the semantic and formal changes of these concepts.