Fatih Akın'ın 'Aksanlı' sineması
'Accented' cinema of Fatih Akın
  1. Tez No: 188593
  2. Yazar: ECE DELİORMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Post-modern kimlik, Diaspora, Kültürel Melezlik, Alman Sineması, Diaspora Sineması, Fatih Akın Sineması, Portmodern identity, Diaspora, Cultural Hybridity, German Cinema, DiasporicCinema, Cinema of Fatih Akın
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETFATİH AKIN'IN ?AKSANLI? SİNEMASIEce DeliormanlıRadyo Televizyon Sinema BölümüYüksek Lisans TeziDanışman: Doç. Dr. Nilüfer Timisi-NalçaoğluKasım, 2006Uzun yıllar derin bir kültür çatışması yaşayan, çoğu zaman dışlanan çoğu zaman da içinekapanan Almanya'da yaşayan Türk kökenliler bugün Alman kültürünün dinamik bir parçasıhaline gelmiştir. Zamanla Alman kültürüyle harmanlanan ancak göçmen kültürünün deizlerini taşıyan genç bir kitle topluma zenginlik katmaya başladı. Bu bağlamda çalışmamınamacı bu zenginlik kaynaklarından biri olan Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın'ı göçmensınırlamasından kurtarıp, evrensel konuları bireysel olarak anlatan ve kendine has melezsinema diline sahip bir yönetmen olarak sunmaktır. İki kültürü de içinde barındırmasıyaratıcılığını arttırmakta ve yönetmeni zenginleştirmektedir. Akın, üçüncü kuşak bir Türkolarak hem Alman toplumunun hem de Türk diasporasının bir parçasıdır ancak ikisini de aşanbir kimliğe sahiptir. Böylelikle iki topluma da objektif ve subjektif bakma lüksüne sahiptir.Bu ikili bakış sinemasına yansımakta, yönetmen Türkler ve Almanlar için bir çeşit ?aksanlıfilmler? yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT?ACCENTED? CINEMA OF FATİH AKINEce DeliormanlıDepartment of Radio Television CinemaMaster ThesisAdvisor: Assoc. Prof. Nilüfer Timisi-NalçaoğluNovember, 2006After long years of difficult cultural conflict during which most were marginalized or made toretire themselves, today Turks have become a dynamic entity of German cultural life. In time,the young generation of Turks mostly feels German and carries the immigrant culture hasstarted to enrich the society. The aim of my study is to isolate one of these enrichmentresources Turkish origin German director Fatih Akın, from being classified as an immigrantand to present him as a director who has a specific hybrid cinematic language which tellsuniversal stories in an individual way. I believe that having two cultures increases hiscreativity and being raised with them enriches the director. As a third generation Turk, he is amember of both German society and Turkish diaspora however his identity exceeds both ofthem. In this context he has the luxury to view both societies objectively and subjectively.This double view talent reflects in his cinema and consequently results in the kind of?accented films? he makes for both Turks and Germans.