Türk hukukunda vergi mahremiyeti
Tax privacy in Turkish law
- Tez No: 612410
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR İRFAN BARLASS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: mahremiyet, hak, vergi mahremiyeti, vergi mahremiyetini ihlal suçu, privacy, right, tax privacy, violation of tax privacy crime
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu tezde, Türk Hukukunda Vergi Mahremiyetinin kapsamı ve sınırları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Öncelikle“mahremiyet”kavramsal açıdan ve bir hak olarak incelenmiş ve mevzuatımız içerisinde kendisine yer bulduğu başlıca düzenlemelere değinilmiştir. Tezin ana konusu olan 213 sayılı Vergi Usul Kanun madde 5 ile düzenlenen“vergi mahremiyeti”kapsam ve sınırları, istisnaları, vergi mahremiyetini ihlal suçu ve vergi mahremiyetinin diğer hukuk düzenlemeleriyle olan ilişkisi anayasal ve uluslararası hukuktaki temelleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda, doktrindeki görüşlerden, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarından ve yargı kararlarından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the scope and limits of Tax Privacy in Turkish Law are examined. First of all,“privacy”is examined as conceptually and as a right, and also the main regulations contained“privacy”are mentioned. The scope and limits, exceptions of“tax privacy”which is regulated by article 5 of Tax Procedure Law numbered 213, the violation of tax privacy crime and the relation between tax privacy and other legislations are explained within the scope of the European Convention on Human Rights and constitutional rights. In this respect, the views in the doctrine, European Court of Human Rights decisions and judicial decisions have been examined and evaluated.