İskender Evrenosoğlu ve mehdilik iddiası
İskender Evrenosoğlu and mahdi claims
  1. Tez No: 612418
  2. Yazar: HABİBULLAH MOHAMMAD SALAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İskender Evrenosoğlu, Mehdilik, Rasul, Kurtarıcı, Nebî, İslam, Mesîh, İsâ, Mutluluk, Iskender Evrenosoglu, Mahdism, Prophet, Savior, Islam, Jesus Happiness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde zaman zaman bazı örnekleri ile karşılaştığımız, insanlara kendisini mehdi veya bir kurtarıcı niteliğinde tanıtan ve bu kişilerin İslam dünyasında ayrı bir sorun teşkil ettiğini görüyoruz. Bu çalışma, özü ve amacı itibarıyla günümüzde mehdilik iddiasında bulunan Bursalı İskender Evrenosoğlu'nun, hayatını, mehdilik iddia gerekçelerini, bu konudaki görüş ve düşüncelerini içine almaktadır. Ayrıca Evrenosoğlu'nun bu hususlar ile ilgili yazdığı eserlerinin hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Çalışmanın konusu olan Evrenosoğlu ve mehdilik iddiası gibi hususlar ile ilgili malumatlar, ilgili kaynaklardan, kendisinin eserlerinden, elektronik kaynaklardan, mihr vakfı internet sitesindeki kitaplar, dergiler ve konferans videolarından elde edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada mehdilik konusunda genel kabul görmüş bilgiler verilip, ayet ve hadisler ışığında incelenmiş, konu hakkındaki ehli sünnet ve şi'a mezheplerinin de görüşleri zikredilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, some time we have seen some people who they introducing themselves as (Mahdi) or a savior. And we see that these people constitute a separate problem in the Islamic world. This study includes the life, ideas and the reason of Evrenosoğlu who alleged himself as Mahdi and this study giving detailed information's about the books and articles of the Evrenosoğlu. All datum's about Evrenosoğlu, asseveration Mahdısm, used in this thesis obtained from his books, internet websites, mihr foundation website writings, books written about, magazines and videos of conferences about. Also in this study, provided generally accepted information's and It was investigated according to verse and traditions, at the same time was noted the ideas of the Shia and others Islamic sects.