Consumer reactions to manipulative act 'Greenwashing' in the lodging industry
Konaklama endüstrisinde manipülasyon 'Yeşil aklama' 'in tüketici tepkileri üzerindeki etkisi
- Tez No: 612437
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE FİGEN ERSOY ARCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Aklama, Şüphecilik, Dindarlık, Toplulukçuluk, Ekolojik bilinç, Konaklama Endüstrisi, Greenwashing, Skepticism, Religiosity, Collectivism, Eco-Literacy, Lodging Industry
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Konaklama sektöründe“Yeşil Aklama”ya ilişkin manipülatif hareketin giderek artması, yeşil uygulamalara yönelik girişimlerin, daha hakiki / gerçekçi iddialar üzerine vurgu yapilarak gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Tüketici davranışlarının gelecekte daha sürdürülebilir olmaya teşvik edilmesinde ve değiştirilmesinde etik pazarlamanın önemli bir rolü vardır. Bu çalışma, konaklama endüstrisinde manipülatif“Yeşil Aklama”hareketi tüketici tepkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, denekler arası dizayndan faydalanılarak senaryo temelli bir deney üzerinden yapılmıştır, anketler çevrim içi platformlar aracılığıyla dağıtılmıştır ve katılımcılar her iki gruptan birine (Kontrol/ Uygulama) rastgele/seçkisiz atama yöntemiyle seçilmıştır. Örneklem hedefi 400'dür ancak katılan kişi sayısı 353'tür. Bu çalışmada iki yapısal model geliştirilmiştir, bu çalışmanın ilk yapısal modelinde Şüphecilik, Otel çamaşırlarının (çarşaf, havlu, nevresim takımı) yeniden kullanımı programına katılma niyeti, Tekrar ziyaret etme niyeti, Dindarlık, Toplulukçuluk/ Kollektivizm ve Ekolojik bilinç arasındaki doğrudan etkileri incelemek için geliştirilmiştir. Ayrıca, Şüpheciliğin aracılık etkisi, Grupun (Çıkarcı) ve Çevreye yönelik ilgi ise konrol etkeci olarak bulunmuştur. Çalışmanın ikinci modelinde Dindarlık, Toplulukçuluk/ Kollektivizm ve Ekolojik bilinç değişkenlerinin birlikte, Otel çamaşırlarının (çarşaf, havlu, nevresim takımı) yeniden kullanımı programına katılma niyeti ve Tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde doğrudan etkileri incelenmıştır. Sonuçların ışığı altında şüpheciliğin en önemli öngöstergelerinin sırası ile toplulukçuluk ve dindarlık olduğu görülmektedir. Otel çamaşırlarının (çarşaf, havlu, nevresim takımı) yeniden kullanımı programına katılma niyetinin en önemli belirleyici etkenleri ise sırasıyla ekolojik bilinç ve toplulukçuluk şeklinde ortaya çıkmıştır. Toplulukçuluk faktörü aynı zamanda tekrar ziyaret etme nedenini belirleyen en önemli faktör durumundadır. Tekrar ziyaret etme niyetini etkileyen en önemli ikinci faktör ise şüpheciliktir. Din ile tekrar ziyaret etme niyeti arasındaki ilişki hariç modeldeki tüm ilişkilerde kısmi aracılık etkisi söz konusudur. Diğer yandan, dindarlık ve toplulukçuluğun şüphecilik üzerindeki etkisinin de kontrol grubunda deney grubuna kıyasla kayda değer ölçüde düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca, çevreye yönelik ilginin şüphecilik ile Otel çamaşırlarının (çarşaf, havlu, nevresim takımı) yeniden kullanımı programına katılma niyeti arasındaki ilişkiyi olumlu yönde etkilediği fakat çevreye yönelik ilgi ve tekrar ziyaret etme niyeti arasındaki ilişkiyi anlamlı düzeyde etkilemediği bulunmuştur. Son olarak, çalışmanın ikinci yapısal modelinde incelenen dindarlık, kollektivizm ve ekolojik bilinc değişkenlerinin, yeniden kullanım niyeti ve yeniden ziyaret etme niyeti üzerinde en anlamlı etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The challenge of green practices must emphasis on authentic claims because there is rising concern of manipulative act“Greenwashing”in the lodging industry. There is an important role of ethical marketing to play a crucial role by encouraging and shifting consumer behaviors to be more sustainable in the future. This study aims to understand consumer reaction towards manipulative act“Greenwashing”in the lodging industry. It was done through a scenario-based experiment utilizing a between-subjects design, the surveys distributed through online platforms with random assignment to either one of the two conditions (Control/Treatment). The sample target was 400 but useable participants were 353. More specifically, two structural models were developed in this study. First structural model was developed to examine direct effects between Skepticism, Intention to participate in the Linen Reuse Program, Intention to Revisit, Religiosity, Collectivism and Eco-Literacy. Also, mediation effects of Skepticism and moderation effects of Group (ulterior motive) as well moderation effects of Environmental Concern. Second structural model is intended to examine two direct effect hypotheses from Religiosity -Collectivism- Eco Literacy together on Intention to participate in the Line Reuse Program and Intention to Revisit. The results indicated that Collectivism is the most important predictor of Skepticism, followed by Religiosity. The most important determinant of Intention to participate in the Linen Reuse Program was Eco-Literacy, followed by Collectivism. Also, collectivism was found as the most important determinant of Intention to Revisit, followed by Skepticism. The of mediation was partial for all paths, except from a path from Religiosity to Intention to Revisit. Additionally, it was indicated that the effects of Religiosity and Collectivism on Skepticism were significantly lower for control group compared to the treatment group through moderation effects of group. Also, it was found that Environmental Concern positively moderates the relationship between Skepticism on Intention to participate in the Linen Reuse Program but and a non-significant effect between Environmental Concern and Intention to Revisit. Finally, the results of evaluating the structural model 2 showed that Religiosity-Collectivism- Eco Literacy is the most significant predictor of Intention to participate in the Line Reuse Program and Intention to Revisit.