Türk mutfak imajı ve ülke imajının ülkeyi ziyaret etme niyetine etkisinin incelenmesi
Investigation the effect of Turkish cuisine image and country image on intention to visit the country
  1. Tez No: 612453
  2. Yazar: BÜLENT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ZAFER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke İmajı, Türk Mutfak İmajı, Mutfağa Aşinalık, Yenilik Arayışı, Ziyaret Niyeti, Türk Restoranları, Country Image, Turkish Cuisine Image, Familiarity with Cuisine, Novalty Seeking, Intention to Visit, Turkish Restaurants
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Uluslararası seyahat hareketlerine olan katılım yıldan yıla artmaktadır. Seyahat hareketlerine katılım amacı farklı olmakla birlikte gastronomi amacıyla seyahat edenlerin sayısının da gün geçtikçe arttığı bilinmektedir. Seyahat hareketlerinin yoğunluklu olarak yöneldiği ülkeler dikkate alındığında ise ülke imajının önemli bir faktör olarak öne çıktığı görülmektedir. Bu araştırmada bireylerin yenilik arayışı ve mutfağa aşinalık düzeylerinin mutfak imajı, ülke imajı ve ülkenin ziyaret edilmesine olan etkileri araştırılmıştır. Bu bağlamda araştırma İngiltere'deki geleneksel ve modern Türk restoranlarında sergilenen Türk mutfak imajı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Veriler İngiltere'de bulunan ve Türk mutfağını deneyimlemiş tüketicilerden kolayda örnekleme tekniği ile yüzyüze ve online anket şeklinde toplanmıştır. Araştırmada toplamda 442 anket elde edilmiştir. Toplanan verilere tanımlayıcı istatistikler, keşifsel, doğrulayıcı ve yapısal eşitlik analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak hem mutfak imajı hem de ülke imajının geleneksel ve modern restoran türünde ziyaret niyeti üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Türk mutfak imajının, ülke imajı üzerinde de güçlü bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya göre Türk mutfağına aşinalığın mutfak imajı ve ziyaret niyeti üzerindeki etkisi anlamlı değilken; ülke imajı üzerindeki etkisinin pozitif ve anlamlı olduğu belirlenmiştir. Son olarak yenilik arayışının mutfak imajını olumlu etkilediği, ülke imajını sadece modern restoran türünde olumlu etkilediği, ziyaret niyetini ise her iki restoran türünde de anlamlı etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The participation in international travel movements is increasing annually. Although the aim of participation in travel movements is different, it is known that the number of people traveling for gastronomy continuously increasing. It is noticed that the country image stands out as a significant factor, considering the countries where the travel movements are intensely oriented. The present research has investigated the effects of novelty seeking and familiarity with the cuisine on country image, cuisine image and the intention to visit the country. In this context, the research was conducted on the image of Turkish cuisine exhibited in traditional and modern restaurants in England. The data were collected with a convenience sampling method from consumers in England who had dine in a Turkish restaurant by self-administered and online questionnaire. A total of 442 questionnaires were obtained. In this research, structural equation, confirmatory, exploratory and descriptive statistic analyses were applied. Results showed both cuisine image and country image have a significant effect on intention to visit in traditional and modern type of restaurants. Besides, it was determined that Turkish cuisine image has a strong effect on the country image. According to the research, while the effect of familiarity with Turkish cuisine on intention to visit and cuiisine image was not significant; it was significant and positive on country image. Finally, it was determined that novelty seeking has an effect on cuisine image, on the other hand, it has a significant effect only in modern type of restaurants while it doesn't effect intention to visit in both type of restaurants.