The consumer response towards emotional and rational advertisements
Tüketicilerin duygusal ve rasyonel reklamlara karşı tepkisi
- Tez No: 612452
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP SERDAR SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: duygusal çekicilik, rasyonel çekicilik, cinsiyet farklılıkları, müşteri tepkisi, rasyonel reklamlar, duygusal reklamlar, emotional appeals, rational appeals, gender differences, consumer response, rational advertisements, emotional advertisements
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Herhangi bir şirketin, büyüklüğü, ölçeği ve piyasadaki pozisyonu ne olursa olsun, başarısına katkı sağlayan en önemli unsurlardan birisinin reklam olduğu bilinen bir gerçektir. Reklam, şirketin mesajlarını potensiyel müşterilerine ulaştırabilmeleri için önemli bir iletişim aracıdır. Reklam mesajlarının müşterilere başarılı bir şekilde ulaşıp ulaşamayacağı, mesajı iletmek için seçtikleri reklam çekiciliğine bağlıdır, bu da müşterileri teşvik etme ve ürün/marka'nın zihinlerinde yer etme gücüne sahiptir. Bu çalışma, seçilmiş iki reklama yönelik duygusal reklamların rasyonel reklamlara göre müşteri tepkilerini nasıl etkilediğinin karşılaştırmasını incelemeyi amaçlamaktadır. Ek olarak, işbu tez özellikle duygusal reklamlara tepkilerde cinsiyet farklılığının etkilerini araştırmayı denemektedir. Veriler Türkiye'deki Eskişehir şehrinde bir dil kursundaki 123 denekten, önceki çalışmalara dayanan araçlar aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmada, veriyi analiz etmek için eşleştirilmiş gruplar t testi ve bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that advertising is one of the most crucial elements contributing to any company's success regardless of its size, scale and position in the market. Advertising is an important means of communication for the company to send their message to their potential consumers. Whether or not their advertising message is successfully sent to the consumers, it depends on their chosen advertising appeals to convey the advertising message, which in turn has the power to entice the consumers and position the product/brand into their minds. This study aims to look at how emotional advertisements influence consumer response in comparison with rational advertisements towards two selected advertisements. Also, the thesis attempts to study the effect of gender differences in responses to emotional advertisements in particular. The data was collected from 123 respondents from a language center in Eskisehir city, Turkey with an instrument based on previous studies. In the study, to analyze the data, the paired-sample t-test and independent sample t-test were implemented.