Psikolojik güçlendirme algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin belirlenmesi (Adana ili örneği)
Determining the effect of psychological empowerment perception on organizational commitment (Sample for Adana province)
  1. Tez No: 612526
  2. Yazar: ESRA GÖZCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA YAŞA ÖZELTÜRKAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKSUN DİDEM ÜLBEĞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik güçlendirme, örgütsel bağlılık, belediye çalışanları, Psychological empowerment, organizational commitment, municipal employees
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı çalışanın psikolojik güçlendirme algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Bu bağlamda Adana ilindeki belediyelerde çalışan 443 kişiden veriler anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizinde; tamamlayıcı istatistikler analizleri, geçerlilik (Faktör analizi) ve güvenirlilik analizi (Cronbach Alfa analizi) ile hipotez testleri için regreyon analizleri SPSS 22 programı aracılığıyla yapılmıştır. Yapılan geçerlilik ve güvenilirlik analizleri sonucunda örgütsel bağlılık ölçeği dört boyut (devam bağlılığı, negatif duygusal bağlılık, pozitif duygusal bağlılık ve normatif bağlılık) altında, psikolojik güçlendirme ölçeği ise üç boyut (anlam, etki, özerklik ve yetkinlik) altında toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, psikolojik güçlendirmenin etki ile özerklik ve yetkinlik alt boyutlarını negatif duygusal bağlılığa pozitif etkileri desteklenmemiş olup anlam alt boyutunda negatif duygusal bağlılıkta pozitif etki bulunmuştur. Bu da işgörenin görevine olan inancının ve işini anlamlı bulmasını duygusal bağlılığa arttırdığını göstermektedir. Buna göre, psikolojik güçlendirme algılarının örgütsel bağlılık boyutlarından duygusal bağlılık üzerinde kısmi etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of psychological empowerment perception on organizational commitment. The data of 443 people working in municipalities in Adana, were collected by means of a questionnaire. During the study; factor analysis for validity, Cronbach's Alpha analysis for reliability and regression analysis for hypothesis testing and all other complementary statistics analysis were performed through SPSS-V.22 software. As a result of validity and reliability analyzes, organizational commitment scale was collected under four dimensions, namely, continuation commitment, negative affective commitment, positive affective commitment and normative commitment. Psychological empowerment scale was divided into three dimensions: meaning, effect, autonomy and competence. According to the results of the study, the positive effects of psychological empowerment on the negative affective commitment and the effect of autonomy and competence sub-dimensions were not supported. A positive effect on negative affective commitment was found in the meaning sub-dimension. This shows that the employee's belief in his/her job and finding the job meaningful increases the affective commitment. In conclusion, psychological empowerment perception has a partial effect on affective commitment dimension of organizational commitment.