Trauma, survival, and resistance: Possibilities of recovery in Monica Ali's Brick Lane and Arundhati Roy's The God of Small Things
Travma, hayatta kalma mücadelesi ve direniş: Monica Ali'nin Brick Lane ve Arundhati Roy'un Küçük Şeylerin Tanrısı romanlarında iyileşme olanakları
  1. Tez No: 612597
  2. Yazar: SERMET MELİS BAYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YILDIZ BAĞÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: trauma, resistance, recovery, Brick Lane, The God of Small Things
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez, Monica Ali'nin Brick Lane (2003) ve Arundhati Roy'un Küçük Şeylerin Tanrısı (1997) romanlarını kültürel travma teorisi çerçevesinde inceleyerek hayatta kalanların travmaya nasıl tepkiler verdiklerini ve bu tepkilerin işaret ettiği hayatta kalma mücadelesi ve direniş taktikleri ile iyileşme olanaklarını ortaya koymayı hedefler. Erken dönem ve Caruthçu travma yaklaşımından hem beslenen hem de onu eleştiren bu çalışma, incelenen romanların“hayatta kalan”tanımını anlaşılamaz bir olay ve onun sebep olduğu kontroldışı travmatik semptomların mahkûmu aciz bir kurban olmaktan çıkararak bireyin hem kavrayışını ortaya koyan sessizlik, kayıtsızlık ve bedensel yakınlık gibi yöntemlerle çeşitli travmatojen sistemlere direnişinden hem de travmanın yıkıcı etkilerinden unsurlar taşıyan muğlak karakterlere esnetip genişlettiğini öne sürer. Sinsi ve olay-bazlı travma modellerini ayrı ayrı örneklemekle kalmayıp travma deneyiminin temsilinin çeşitli anlatı tekniklerini gerektirdiğini de vurgulayan farklı üslup ve biçemlerle yazılmış olan romanlara odaklanan bu tez aynı zamanda, erken dönem travma teorisinin eksiklerini sorunsallaştırır ve travmatik deneyim ve onun edebî temsilinin çok yönlülüğünü ve değişebilirliğini tanıyıp bunlara ihtimam gösterecek bağlamsallaştırılmış ve çoğulcu bir travma yaklaşımı için çağrıda bulunur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Monica Ali's Brick Lane (2003) and Arundhati Roy's The God of Small Things (1997) through the perspective of cultural trauma theory in order to lay bare the ways in which survivors respond to trauma and strategies of survival and resistance and possibilities of recovery these responses point to. Building on but also criticising earlier and Caruthian approaches to trauma, this thesis argues that the novels under study stretch and extend the definition of survivor from a helpless victim imprisoned into an incomprehensible event and its uncontrollable traumatic symptoms to a complex characterisation which involves both elements of insightful resistance through means of silence, indifference, and bodily encounter against various traumatogenic systems, and destructive after-effects of trauma. By focusing on novels written in different styles and forms which not only illustrate insidious and event-based trauma models individually but also emphasise the need for divergent textual and narrative strategies to represent the experience of trauma, this thesis also problematises the gaps of earlier trauma theory and calls for a more contextualised and pluralistic approach to trauma to acknowledge and be attentive to the multifacetedness and variability of traumatic experience and its literary representation.