Kur'ân-ı Kerîm sûrelerinin isimlendirilmesi
The name of the Qur'anic surahs
- Tez No: 612615
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÂŞIKKUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mushaf, Sûre isimleri, Tesmiyetü's-Süver, Mushaf, Sûrah Names, The Naming of the Sûrahs
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kur'ân-ı Kerîm üzerine bu zamana kadar birçok çalışma yapılmıştır. Kur'ân-ı Kerîm pek çok yönden tahlil edilmiştir. Ancak Kur'ân-ı Kerîm'in ana bölümlerini oluşturan sûrelerin isimlendirilme meselesinin yeterince ele alınmadığı görülmüştür. Tesmiye ne zaman ve nasıl gerçekleşmiştir? Kimler tarafından, neye dayandırılarak yapılmıştır? Mushaflara ne zaman yazılmıştır? Mushaflardave Ulûmü'l-Kur'ân eserelrinde sûre isimlerinin kullanımı ne biçimde olmuştur? İsimler ile müsemmâ arasında nasıl bir irtibat vardır? Vahye muhatap olan Hz. Peygamber ve buna tanıklık eden sahâbe, sûrelerde yer alan konuları nasıl değerlendirdiler de bu isimleri uygun buldular? İşte bu çalışma ilemezkur meselelerin, konuya dâir kaynaklar ile bizzat yazma ve matbu mushaflar üzerinden yapılacak bir çalışmayla vuzuha kavuşturulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
A lot of research has been made on the Qur'an until now. The Qur'an has been analyzed from many aspects. However the issue of the naming of the Qur'anic sûrahs constituting the main parts of the Book has not been scrutinized yet. When were the sûrahs named? Who did this activity and what were their criteria? When were the names of the sûrahs seen in the Mushafs? How the names were used in the Mushafs and ulûm al-Qur'an books? What is the link between the names and the named? How did the Prophet and his companions evaluate the topics of the sûrahs and choose names for them? Such obscure issues are aimed to reveal by way of a study on ulûm al-Qur'an, ulûm al-Hadîth and Mushafs, either printed or manuscript form.