Yusuf suresi tefsiri ve Hz. Yusuf kıssası
Comment of the Yusuf sura and the Yusuf parable
- Tez No: 692851
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HALİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yûsuf, Kıssa, Gömlek, Tuzak, Dua, Yusuf, Story, Shirt, Trap, Prayer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada Yûsuf Suresi incelenmiştir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü araştırmanın amacı, usûlü ve kaynakları yanında Yûsuf Kıssası'nın mahiyeti ile alakalı bilgilere de yer vermektedir. Birinci bölümde, Yûsuf Suresi'nin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz için surede geçen ıstılahlar ele alınmıştır. Ayrıca konumuz Yûsuf Kıssası'na değindiğinden kıssanın ihtiva ettiği anlamın ne olduğu da genişçe ele alınmıştır. İkinci bölümde konu itibariyle önem arz eden sure genel bir bakışla ele alınmıştır. Yûsuf Suresi'nin isim ve etimolojisi, Ahsenü'l Kasas olarak isimlendirilmesindeki temel nitelikleri, nüzul sebebi, mekki oluşu, fazilet ve özellikleri, kendinden öneki (Hûd) ve sonraki (Râd) sureleri ile ilişkileri incelenmiştir. Devamında Yûsuf Kıssası'nda işlenen iffet, adalet, iyilik, feraset, sırat-ı müstakim ve ihlâs gibi konular değerlendirilmiştir. Üçüncü bölüm genel olarak Hz. Yûsuf'un (as) hayatının şekillendiği üç gömleğinin etrafında yaşanan olaylara yer vermektedir. İlk gömlek, üvey kardeşlerinin tuzağına maruz kalan Yûsuf peygamberin babası Yakub'dan (as) ayrılmasını konu edinen gömlektir. İkinci gömlek, Mısır Azizi'nin hanımı tarafından kurulan tuzakta Hz. Yûsuf'un (as) suçsuz olduğuna delil olan gömlektir. Bu tuzaklar karşısında yapılan dualar ve sığınmalar ele alınmıştır. Üçüncü gömlek ayrılıktan, tuzaktan, hasedden ve iffetsizlikten arındırılmış şifa, mucize ve vuslat gömleğidir. Üçüncü bölümümüz bu üç gömlek etrafında cereyan eden olayları ele almaktadır. Sonuç olarak yapılan incelemeler kinin ve düşmanlığın öncelikle kişinin kendisine zarar verdiğini, iffeti korumanın Allah'ın (cc) emri olduğunu, gözlerin açılmasında gömleğin mucizesi gibi konuların önemi tefsirler ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, Yusuf Surah has been examined. Our study consists of three parts, including introduction. The introduction section includes information about the purpose, method and sources of the research as well as the nature of the story of Yusuf. In the first part, the terms mentioned in the sura are discussed as we think they will contribute to a beter understanding of Yusuf Surah. In addititon, since our topic touches on the Story of Yusuf, what is the meaning of the story has been discused extensively. In the second part, the duration, which is important in terms of subject, is discussed with an overview. The name and etymology of Surah Yusuf, its basic qualities in naming it as Ahsenü'l Qasas, its cause of nuzul, its being of maki, its virtue and its features, its relation with the surah prefix (Hûd) and the next (Râd) suras have been examined. Subsequently, subjects such as chastity, justice, goodness, foresight, sıratı-ı isttakim and ihlâs, which were discussed in the Story of Yusuf, were evaluated The third part is about Yusuf's holiness story. It includes the events that took place around the three shirts in which Yusuf's life was shaped. The first shirt is the shirt that depicts the separation of the prophet Yusuf form Jacob, who was exposed to the trap of his stepbrothers. The second shirt was in the trap set by the wife of the egyptain Saint. It is the shirt that is evidence of the innocence of Yusuf. Prayers and shelters made againts these trapsa re discussed. The third shirt is a healing, miracle and ultimate union shirt that is free form separation, trap, envy and chastity. Our third section deals whit the events that took place around these three shirts. As a result, the investigations carried out have supported the importance of issues such as hatred and enmity only harms the person himself, maintaining chastity is Allah's (swt) command, and the miracle of the shirt in opening the eyes.