Kur'an-ı Kerim'de müfred sıfatın çoğul anlamında kullanılması
Getting the meaning of the plurality as singular in the Holy Qur'an
  1. Tez No: 612625
  2. Yazar: MUHAMMAD NUR YUSUF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran, Sıfat, Tekil, Çoğul, Anlam taşınması, Quran, Adjective, singular, plural, carry on the meaning
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Kur'an-ı Kerim'de geçen ve yazarın araştırmasına göre ‎hakkında müstakil çalışma bulunmayan“Kur'an-ı Kerim'de Müfred ‎Sıfatın Cem' Anlamında Kullanılması”konusunu ele almaktadır. ‎Çalışmada, Kur'an-ı Kerim'de cem' manasında geçen müfred sıfatlar ‎ve önde gelen dil ve tefsir alimlerinin konuya ilişkin yaklaşımları, ‎delilleri, ittifak ve ihtilaf ettikleri hususlar irdelenmekte ve konu ‎bağlamında Kur'an'ın dilsel i'cazı incelenmektedir. Bu araştırma, bu ‎dilsel olgunun, Arap dilinde ve Kur'an-ı Kerim'de var olduğunu ‎ancak hiçbir alimin bu olgu konusunda genel bir kaide geliştirmediğini ‎ortaya koymaktadır. Bunun yerine ya mevcut örnekleri, dilin genel ‎düzenini koruyarak, semaa dayalı bir kullanım olarak görmüşler ya da ‎‎(feîlin - ‎فَعِيل‎) ve (feûlun - ‎فَعُول‎) gibi sigalardaki esnekliği gerekçe ‎göstererek te'vil etmişler.‎
Özet (Çeviri)
This research focuses on a linguistic phenomenon that did not have its ‎own research until now, according to the researcher's information, ‎which is“getting the meaning of the plurality as singular in the Holy ‎Qur'an”, which comes under carrying on the meaning. This study ‎monitors the singular attributes which has been written in the Holy ‎Qur'an as plural and shows the explanation of the linguists, their ‎compatible and different interpretations and their analytics of this ‎phenomenon, and shows the rhetorical miracle in which the plural ‎form is replaced by the singular form in certain Qura'nic citations. ‎This research proved the existence of this phenomenon in the Arabic ‎language and the Holy Qur'an and reported that none of the linguists ‎opened the door for a general measurement on this phenomenon, for a ‎matter of fact, a lot of them interpreted those words for the sake of ‎preserving the general system for this language, or they contented the ‎allowance with the hearing, or special forms like‏“فَعِيل”‏or‏“فَعُول”.‏