Koruma ve bakım altında olan ergenlere yaşam becerileri kazandırılması 'Grup odaklı sosyal hizmet müdahalesi örneği'
Giving life skills to adolescents in orphanages 'An example of group oriented social work intervention'
- Tez No: 612651
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU İÇAĞASIOĞLU ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Koruma ve Bakım Altında Olan Çocuk, YaĢam Becerileri ve Grup Odaklı Sosyal Hizmet Müdahalesi, Child Under Protection and Care, Life Skills and Group Oriented Social Work Intervention
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Odaklı Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çocuklar aile içi sorunlar, ebeveynlerin fiziksel ve psikolojik sorunlarının varlığı, ebeveynlerinin birisinin ya da her ikisinin ölümü, ihmal ya da istismar, ekonomik sorunlar, çocuk yaştaki evlilikler, ebeyvenleri tarafında terk edilmesi gibi pek çok sepebten ötürü korunmasız hale gelmektedir. Koruma altındaki çocukların karşılaştıkları sorunların çözümünde sosyal hizmet müdahaleleri hayati önem taşımaktadır. Bu araştırma kapsamında, 13-18 yaş arası kurum bakımı altında olan erkek ergenlere yaşam becerisi kazandırılması ve böylelikle ergenlerin güçlendirilmesi konusunda gruplarla sosyal hizmet müdahelesi yönteminin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma, müdahale araştırması olarak planlanmıştır. Grup odaklı sosyal hizmet müdahelesi haftada iki gün ve toplamda on iki oturum süresince gerçekleştirilmiştir. Grup odaklı sosyal hizmet müdahalesiyle öncesinde ve sonrasında“Yaşam Becerileri Ölçeği”uygulanmış ve ergenlerin gruplarla sosyal hizmet müdahalesi öncesi ve sonrasında aldıkları puanlar karşılaştırılarak yaşam becerilerinde meydana gelen değişimlere bakılmıştır. Yapılan ön test ve son test puanlarına bakıldığında yapılan grup odaklı sosyal hizmet uygulamaları sonucu en olumlu değişim karar verme/problem çözme yaşam becerisinde olmuştur. En az gelişim gösterilen yaşam becerisi ise kişiler arası ilişki yaşam becerisi olarak gözlemlenmiştir. Ayrıca, ergenlerin, öfke kontrol yaşam becerisi ve stresle başa çıkma yaşam becerisi kazanımı ve güçlendirilmesinde de olumlu değişimler gösterdikleri ölçülmüştür. Bu sonuçların yanında, ergenlerin diğer yaşam becerilerini de geliştirerek grup sürecinden fayda sağladıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Children are vulnerable and cared for due to many problems such as domestic problems, the existence of physical and psychological problems of the parents, the death of one or both of their parents and the consequence of their orphans, neglect or abuse, economic problems, marriages of children, abandonment by their parents. Social work intervention is vital in solving the problems faced by children under protection. In this study, the effectiveness of social work intervention with groups in terms of gaining and strengthening the life skills of male adolescents between the ages of 13-18 under institutional care was examined. Semi-structured group-oriented social work intervention technique was applied to male adolescents under protection and care. For this purpose, the research model was planned as intervention research. Group-oriented social work intervention was carried out twice a week for a total of twelve sessions.“The Life Skills Scale”test was applied before and after the group-oriented social work intervention and the changes in the selected life skills were evaluated by comparing the scores of the adolescents before and after the test. As a result of group-oriented social work practices comparing the scores of the adolescents before and after the test, the most positive change was measured in decision-making / problem solving life skills. The least developed life skill was observed as interpersonal relationship life skill. In addition, it has been measured that adolescents show positive changes in gaining and strengthening anger control life skills and stress coping life skills. In addition to these results, it was observed that adolescents benefited from the group process by developing other life skills.