Popüler kültür, müzik ve toplumsal farklılaşma: Eskişehir'deki senfonik müzik dinleyicileri üzerine bir araştırma
Popular culture, music and social differentiation: A research on symphonic music listeners in Eskişehir
- Tez No: 612829
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR SUĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: müzik sosyolojisi, senfonik müzik, popüler kültür, sociology of music, symphonic music, popular culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma günümüz senfonik müzik dinleyicilerinin müzik dinleme ve tüketme pratiklerini sosyolojik bir bakış açısıyla incelemektir. Günümüzde müziğin tüketim pratikleri, toplumsal grupların statü, prestij ve saygınlık anlamında grup içi normlarını belirlerken aynı zaman farklı toplumsal gruplar arasındaki sosyal ve kültürel ayrımları da inşa etmektedir. Bu tez çalışması, farklı toplumsal grupların birbirleriyle olan sosyal ve kültürel sınırlarını ve ayrımlarını senfonik müzik dolayımı ile nasıl ve ne şekilde inşa ettiğini ele almaya çalışmaktadır. Araştırmada nitel ve nicel yöntem birlikte kullanılmıştır. Eskişehir senfoni orkestrası konserine katılan 30 dinleyici ile görüşme yapılmıştır. Dinleyicilerin müzik kültürü, tercihi, beğeni ve yaşantıları ile ilgili veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. Senfonik müzik dinleyicilerinin sosyal profillerinin benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Görüşmecilerin kent merkezlerinde doğup büyüdükleri ortaya çıkmıştır. Dinleyicilerin ve ailelerinin müzik ile amatör ya da profesyonel olarak ilgilenmedikleri görülmüştür. Araştırma kapsamında görüşme yapılan kişilerin senfonik müzik, eser, besteci ve solistler hakkında oldukça zayıf bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Görüşmecilerin senfonik müzik konserlerine düzenli olarak katıldıkları ortaya çıkmıştır. Dinleyicilerin senfonik müzik konserlerine düzenli katılım göstererek kültürel sermayelerinin devamlılığını sağladıkları tespit edilmiştir. Örneklem grubunun müziğe ulaşmak için kullandıkları internet uygulamaları benzerlik göstermektedir. Senfonik müzik dinleyicilerinin gündelik hayatlarında dinledikleri müzik türlerinin oldukça çeşitlilik gösterdiği tespit edilmiştir. Görüşmecilerin popüler müzik kültüründen etkilendikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the listening and consuming habits of symphonic music audience, from the sociological point of view. Nowadays, the way the members of a social group consume/listen to music; determines their social status, prestige and position in the group. On the other hand the listening manner of different social groups is also building up the distinctions among these groups. This study tries to show ways in which these distinctions and borders between different social groups are occurred in the manner of their symphonic music listening habits. Both qualitative and quantitative methods are used together during this survey. 30 people from symphonic music audience who attended a concert of Eskişehir Symphonic Orchestra are covered in this survey. The data about the musical culture, preferences and life styles are collected through semi-structured interview form. Similarities between the social profiles of the symphonic music listeners are elaborated. It appears that all the interviewers are born and grown up in urban areas. It seems, neither the listeners nor their families are related with music in an amateur or professional manner. The survey shows us that the audience have got lack of knowledge about symphonic music, partitions, composers and soloists. It seems that they attend symphonic music concerts routinely. In order to enhance their own cultural capital, the symphonic music listeners tend to attend the symphonic music concerts. The internet applications of which the participants are able to reach and through which they listen to music, are highly identical. It is also observed that symphonic music audience listen various types of music in their daily life. It is obvious that the participators are to some extent, being affected by popular music.