Yabancı uyrukluların ve yerel halkın vatandaşlık süreçlerine yönelik görüşleri: Eskişehir örneği
Views of the foreign nationals and local people on the citizenship processes: Eskişehir sample
- Tez No: 612875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ GÖKTUNA YAYLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Uyruklu, Vatandaşlık, Eskişehir, Göç, Mülteci, Uyum, Foreign national, Citizenship, Eskisehir, Migration, Refugee, Integration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Araştırmada temel olarak Eskişehir'de yaşayan yabancı uyrukluların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmayı isteyip istemedikleri ve Eskişehir yerel halkından yabancı uyruklu komşusu, çalışanı veya iş arkadaşı olan kişilerin bu konuya yaklaşımları incelenmiştir. Araştırma nitel yönteme dayalı olarak desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcıları için amaçlı örneklem ve kartopu yöntemi kullanılmıştır. Böylece çalışma grubunu 9 Iraklı, 8 Suriyeli, 6 İranlı, 5 Afganistanlı ve 2 Somalili olmak üzere toplamda 30 yabancı uyruklu ve bu yabancı uyrukluların komşuları, işverenleri veya iş arkadaşlarından 30 kişi olmak üzere toplam 60 kişi oluşturmuştur. Bulgular, Eskişehir'deki yabancı uyruklu katılımcıların neredeyse hepsinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı istediğini ortaya koymuştur. Yabancı uyrukluların birçoğu, Türkiye'yi çeşitli nedenlerle yakın gördükleri için ve daha iyi yaşam koşullarına erişmek amacıyla vatandaşlık istemektedir. Eskişehir yerel halkının birçoğunun ise yabancı uyruklulara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesine karşı çıktığı görülmüştür. Karşı çıkanlar, genel olarak kendilerinin ekonomik olarak ikincilleşeceği düşüncesiyle vatandaşlık verilmesini istememektedir. Eskişehir yerel halkından, yabancı uyruklularla günlük yaşamda iletişimi daha fazla olan veya kendisi daha önce benzer deneyimlerden geçmiş olanların çoğunun ise yabancı uyruklulara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesi konusuna daha olumlu yaklaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, whether the foreign nationals living in Eskişehir want to acquire the citizenship of Turkish Republic or not; and the approach of the local people who have foreign neighbours, employees or colleagues to the issue were examined. The study was designed based on the qualitative research method. For the participants of the study, purposeful sampling and snowball method were used. Accordingly, the study group consisted of 30 foreign nationals (9 Iraqis, 8 Syrians, 6 Iranians, 5 Afghanis and 2 Somalians) and 30 local people including those foreign nationals' neighbours, employers or colleagues, in total 60 people. The findings revealed that almost all of the foreign nationals in the study group want to acquire Turkish citizenship. Many of them want to acquire the citizenship of Turkish Republic since they find Turkey close to themselves due to various reasons and they aim to have better living conditions. Many of the local people living in Eskisehir are seen to be opposed to granting citizenship. They are mostly opposed to this, as that situation will subordinate their financial situation. Most of the local people who are in touch with foreign nationals in their daily lives or have similar experiences before find the issue of granting citizenship to foreign nationals favourable.