Sense of belonging among highly skilled Turkish immigrants in Ireland: The Dublin case
Irlanda'daki yüksek vasıflı Türk göçmenler'de aidiyet anlamı: Dublin vakası
- Tez No: 612917
- Danışmanlar: PROF. GÜLDEN DEMET LÜKÜSLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: aidiyet, kimlik, küreselleşme, bireyselleşme, kendi kaderini tayin etmek, çeşitlilik, kozmopolit, kişisel değerler, konfor alanı, seçici aidiyet, belonging, identity, globalization, individualization, self-determination, diversity, cosmopolitan, personal values, comfort zone, elective belonging
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu araştırma Türkiye'den Irlanda'ya göç etmiş yüksek vasıflı Türkler'in aidiyet ve kimlik anlamını etkileyen faktörleri sorgulamaktadır. Küresseleşme süreciyle beraber aidiyet ve kimlik anlaminın yaninda mekan ve topluluk anlamları da sorgulanmaktadır. Bu araştırma küresseleşme sürecinin artan bir bireyselleşmeyle sonuçlandığını savunmaktadır. Bu araştırma yüksek vasıflı Türkler'in aidiyet and kimlik inşası kişisel kazanımlara dayalı olduğunu ortaya koymaktadir. Aidiyet ve kimlik inşasının akıl, duygu, algı ve hafıza gibi eylemleri kapsadığını işaret eden bu araştırma verilerin analizinde bilişsel and yorumcu bir yaklaşım benimsemiştir. Bu araştırma çok uluslu teknoloji sektörlerinde çalışan 31 yüksek vasıflı Türkler'le derinlemesine görüşmeler yaparak bunu yöntem olarak kabul etmiştir. Bu araştırma katılımcıların ev sahibi ülkede kişisel değerler üzerine inşa edilmiş kurgusal bir konfor alanı yaratıkları sonucuna varmıştır. Bu araştırma katılımcıların kozmopolit değerler üzerine bir kişisel kimlik geliştirmelerini kültürel çeşitlilik içinde var olmalarına dayamaktadır. Sonuç olarak bu araştırma katılımcıların seçici bir aidiyet geliştirmiş olduğunu ve bu aidiyetin kazanımlara dayandığı sonucuna varmıştır. Bu araştırma, bireylerin bilişsel süreçlerinin dahil edilmesiyle göç çalışmalarına katkısı olabilir böylece göçmenlerin dünyayı bilişsel süreçlerle nasıl deneyimlediklerini ve yorumladiklarini ortaya koyabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the factors influencing the sense of 'belonging' and 'identity' among highly skilled Turkish professionals' who migrated from Turkey to Ireland. Today, the process of globalization brings forth questions about our sense of belonging and identity, and also new sense of place and community. This research upholds the globalization process resulted in a rising individualization by reflecting upon self-determination of individuals. This study suggests that constructing belonging and identity among highly skilled Turkish nationals based on achievements, values and desires. Asserting that constructing belonging and identity among Turkish professionals' encapsulates their thought, feeling, perception, sensation and memory, this research adopted a cognitive perspective along with (interpretative) constructivist grounded theory for the analysing of the gathered data. This research conducted in-depth interviews with 31 highly skilled Turkish professionals' working in multinational corporations (MNCs) in Ireland. The results of this study showed that research participants' created an imagined 'comfort zone' established on their personal values in the host country. This study revealed that participants' developed an identity towards cosmopolitan values through involvement in cultural diversity in both the workplace and cosmopolitan society. In conclusion, research participants' developed an 'elective belonging' in their host country based on achievements. This research may contributes to the migration studies by adding cognitive processes of an individual to reveal how migrants' experience and interpret the world through cognition.