Uluslararası boyutta çocuk işçiliği, çocuk işçiliğine karşı hukuki düzenlemeler ve mücadele programları
Child labour in international level, legal regulations and struggle programs against child labor
- Tez No: 612968
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN OKTAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk işçiliği, çocuk işçiliği ve uluslararası belgeler, ILO, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Child, child labour, child labour and international documents, ILO, Convention on the Rights of the Child
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çocuk işçiliği tüm dünyayı düşündüren, gelişmiş, gelişmekte olan ve azgelişmişlik seviyelerine bakılmaksızın neredeyse tüm ülkelerin sosyal politikalarında en önemli sosyal sorun olarak tartışılmaktadır.“Çocuk işçiliği”sorunu çocukluk dönemini yaşayamadan ağır koşullarda çalışma hayatına katılan, temel haklarından mahrum kalan, çalıştıkları zaman fiziksel ve zihinsel gelişimleri olumsuz etkilenen çocukların gelecekleri için umut vaat etmemektedir. Dahası, mevcut sorun çocuk ölüm sayısını artırmakta, toplumun sosyo-kültürel yapısını değiştirmekte ve devlet için ekonomik sorunlar yaratmaktadır. Tarihin her döneminde mevcut olan çocuk işçiliği Sanayi devriminden sonra yeni boyut almış, 21. yüzyılda ise mücadele edilmesi gereken bir sorun haline dönüşmüştür. Çocuk işçiliğinin nedenlerinden biri diğerinin sebebi olduğu için bu sorunun kısa zamanda çözülmesi mümkün değildir. Zorla çalıştırılan veya çalışmak zorunda kalan çocukların yeniden okula devam etmeleri, sağlıklı beslenmeleri, çocukluklarını yaşamaları, gelişimlerini olumsuz etkileyen faktörlerden kurtulmaları için uluslararası alanda çocuk işçiliğine karşı kısa ve uzun vadede mücadele programları yapılmaktadır. Bu çalışmada çocuk işçiliği ve çocukların çalışmasına sebep olan nedenler analiz edilmekte, çocuk işçiliği sorununun tarihsel gelişimi ve buna karşı uluslararası örgütler tarafından kabul edilen uluslararası belgeler döküman analizi yöntemi ile incelenmekte, ILO'nun çocuk işçiliğine karşı önleme politikaları tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Child labour is being discussed as the most important social problem in the social policies of almost all countries, regardless of their levels of developed, developing, and underdeveloped, suggesting that the whole world.“The child labour”issue does not promise any hope to future lives of children who participated in working life in severe conditions without experiencing childhood, deprived of fundamental rights, and whose physical and mental development is negatively affected when they work. Moreover, the current problem increases the number of child deaths, changes the socio-cultural structure of society and creates economic problems for the state. Being existed in every period of history, child labour has taken on a new dimension after the Industrial Revolution, and in the 21st century, it has become a problem to should be struggled. Because one of the reasons for child labour is the cause of the other, the resolution of this problem in a short time is not possible. In order to ensure that children who are forced to work or who have to work, continue school, eat healthily, experience their childhood and get rid of the factors that adversely affect their development, short and long term programs are organized against child labour in the international arena. In this study, child labor and the causes of child labor are analyzed, historical development of the problem of child labor and international documents adopted by international organizations are examined by document analysis method and ILO's prevention policies against child labor are discussed.