Öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumlarının incelenmesi
An investigation of teeachers' attitudes towards female school administrators
  1. Tez No: 612969
  2. Yazar: KÜBRA AKGÖL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP YILMAZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, kadın yöneticilik, kadın yöneticilere yönelik tutum, Woman, attitudes towards woman administrators, woman administrators
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı kadın yöneticilere yönelik öğretmen tutumlarını belirlemektir. Bu çalışma nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmanın nicel bölümünün örneklemini 2018-2019 öğretim yılında Şanlıurfa ilinde bulunan ve Akçakale, Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde yer alan 30 ilkokulda görev yapan 511 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin tutumlarını belirlemeye yönelik nicel veriler Berkman(2005) tarafından geliştirilen 'Kadın Yöneticilere Yönelik Tutum Ölçeği' ile toplanmıştır. Nitel bölümün katılımcıları, nicel verilerin toplandığı okullarda görev yapan 20 ilkokul öğretmeninden oluşmaktadır. Nitel veriler, ilkokul öğretmenleri ile gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucunda toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde, parametrik analiz teknikleri; nitel verilerin analizinde ise, içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları öğretmen tutumlarının yaş ve kıdem değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaştığını diğer değişkenlere göre farklılaşmadığını göstermiştir. Nitel bölümde öğretmenlerin verdikleri cevaplar çeşitli kodlara dönüştürülmüş ve araştırma bulguları sonunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine teachers' attitudes towards female managers. This descriptive research was conducted using mixed methods research design incorporating both quantitative and qualitative research approaches. The sample of the quantitative strand of the study consisted of 511 teachers working at schools located in Akçakale, Eyyübiye, Haliliye and Karaköprü districts of Şanlıurfa province during in the academic year of 2018-2019. Quantitative data regarding teachers' attitudes was gathered via Attitudes towards Woman Administrators by Berkman (2005). The study group of the qualitative strand was composed of 20 teachers where quantitative data were collected. Qualitative data were gathered via semi-structured interviews with primary school teachers. Parametric analysis techniques were used in the analysis of the quantitative data. Qualitative data was analyzed using the content analysis technique. The results of the research showed that teacher attitudes differ significantly according to age and seniority variable and not according to other variables. In the qualitative part, the answers given by the teachers were converted into various codes and some implications were drawn based on the findings of the research.