Devlet düzenlemeleri ile girişimcilik arasındaki ilişki: Panel veri analizi
Relationship between government regulations and entrepreneurship:Panel data analysis
  1. Tez No: 613056
  2. Yazar: MERT YILMAZ ÖZBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET NASİH TAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, devlet düzenlemeleri, işgücü piyasası düzenlemeleri, iş hayatı düzenlemeleri, kredi piyasaları düzenlemeleri, Entrepreneurship, governmental regulations, labor market regulations, business regulations, credit market regulations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Girişimcilik ülke ve birey düzeyinde ekonomik refah ve iyi oluş halinin başta gelen dinamiklerinden biridir. Bu etkilerinden dolayı pek çok araştırmacı ile beraber bir düzenleyici kurum olarak devlet girişimciliği etkileyen faktörleri anlamaya çalışmaktadır. Devlet, bir piyasada“oyun kurallarını”şekillendirmek süretiyle ekonomik aktörlerin güdü ve davranışlarını etkilemektedir. Bu düzenlemelerin amacı, toplumsal refahı artıracak şekilde piyasaların işlemesini sağlamaktır. Ancak, bu düzenlemeler çoğu zaman etkin olamamakta veya amaçlanan etkinin tersi yönde sonuçları olabilmektedir. Devlet düzenlemelerinin girişimliğe etkisini inceleyen pek çok araştırmaya rağmen, düzenlemelerin girişimciliği nasıl ve ne derece etkilediğine dair bilgi düzeyinin yeterli olmadığı görülmektedir. Bu tezin amacı bir ülkedeki girişimcilik oranı ile devlet düzenlemeleri arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Bu ilişkiyi analiz etmek için devlet düzenlemelerinin yoğunluğu açısından ülkeler arasındaki farklılıklardan yararlanılabilir. Bu amaçla oraya konan kavramsal çerçeveye göre, devlet düzenlemelerinin yoğunluğu arttıkça bir ülkede yetişkin nüfus içinde bin kişi başına bir yıl içinde kurulan yeni firma sayısı ile ölçülen girişimcilik oranının azalacağı iddia edilmektedir. Bu kavramsal çerçeve doğrultusunda, girişimcilik oranı ile finansal piyasa düzenlemeleri, iş gücü piyasası düzenlemeleri ve iş ve ticari piyasa düzenlemeleri arasındaki ilişki, 113 ülkeden toplanmış ve 2005 ile 2015 yıllarını kapsayan bir panel veri seti kullanılarak incelenmiştir. Panel veri regresyon yöntemlerinden sabit-etkiler yöntemi ile elde edilen bulgulara göre, işgücü piyasası ile iş ve ticaret hayatı piyasası düzenlemelerinin yoğunluğu azaldıkça girişimcilik oranının arttığı görülmektedir. Ancak, kredi piyasası düzenlemelerinin yoğunluğu ile girişimcilik arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Bu bulgular, yoğun ve aşırı devlet düzenlemelerinin ekonomik aktörlerin güdü ve davranışlarını olumsuz bir şekilde etkilediği tezini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is one of the primary dynamics behind economic welfare and individual well-being. As such, researchers, as well as policymakers in governments, strive to understand factors influencing entrepreneurship. Governments, by designing and implementing regulations that set the“rules of the game”influence economic actors' incentives and behavior. Nevertheless, these regulations are rarely effective and at times may even create unintended consequences. While there have been many studies that have investigated the relationship between entrepreneurship and government regulations, our knowledge of the way in which regulations are related to entrepreneurship is quite limited. This thesis aims to contribute to this literature by investigating which regulations influence entrepreneurship. To analyze this relationship, I exploit the variation in the intensity of governmental regulations across time and countries. Based on extant literature, I develop a conceptual framework that links the intensity of governmental regulations to new business density, defined as the annual number of new business establishments per one thousand adults between the ages of 15 and 64. More specifically, this conceptual framework links the intensities of labor market regulations, credit (financial) market regulations, and business regulations to the rate of new business density. I empirically examine these linkages by using a panel data set that covers data from 113 countries for the period between 2005 and 2015. Fixed-effects panel data regression estimates show that new business density increases as the intensities of both the labor market and business regulations go down. My results also show that credit market regulations do not seem to have a significant impact on new business density. These findings suggest that extensive governmental regulations could have a detrimental impact on entrepreneurship.