Olanzapin ve l-karnitinin rat testis dokusu üzerine olan etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of olanzapine and l- carnitine on rat testicular tissue
- Tez No: 613068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Olanzapin, L-karnitin, testis, sperm, oksidatif stres Çalışmanın finansal kaynağı, Olanzapine, L-carnitine, testis, sperm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: İkici nesil antipsikotik olan olanzapinin cinsel işlev bozukluğu ve üreme sistemi üzerine olumsuz etkileri bilinmektedir. Özellikle cinsel işlev bozukluğu yanında, üreme sisteminde yapısal değişikliklere de neden olduğuna yönelik sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada olanzapin ve L-karnitinin testis dokusu üzerine olan etkilerinin histopatolojik,sperm parametreleri, hormonal ve biyokimyasal açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda toplam 48 adet erişkin Spraque-Dawley türü erkek rat kullanıldı. Ratlar her grupta 8 erişkin erkek rat olacak şekilde ayrıldı. Kontrol , 200 mg/kg L-karnitin uygulanan LK, 2 mg/kg olanzapin uygulanan DDO, 2 mg/kg olanzapin ve 200 mg/kg L-karnitin uygulanan DDOL, 4 mg/kg olanzapin uygulanan YDO, 4 mg/kg olanzapin ve 200 mg/kg L-karnitin uygulanan YDOL grubu olmak üzere 6 grup oluşturuldu. Her hayvanın deney öncesi ve deney sonu vücut ağırlıkları ölçülerek karşılaştırıldı. Sol testis dokuları, ilgili kitlerin üreticisi tarafından belirlenen deney prosedürüne göre testis MDA, IL-1B,IL-6,TAS, TOS seviyelerinin belirlenmesinde kullanıldı. Sağ testis dokularından hazırlanan parafin bloklardan, 4 mikron kalınlığında kesitler alındı. Histolojik değerlendirme için preparatlar Hematoksilen-Eozin ile boyandı. İzole edilen epididimisler spermatozoa değerlendirilmesi için ikiye ayrıldı. Sperm örnekleri vortekslenerek değerlendirilmeye alındı. Toplanan kan örnekleri 4°C'de 24 saat bekletildikten sonra 2500 rpm'de 15 dakika santrifüj edilerek serum kısımları, ilgili kitlerin üreticisi tarafından belirlenen deney prosedürüne göre serum FSH, LH ve testosteron seviyelerinin belirlenmesinde kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda sadece L- karnitin uygulanan grupta vücut ağırlığında azalma izlenmiştir. Olanzapin alan gruplarda sperm sayısında azalma, MDA, IL-1β , TOS değerlerinde artış, doz bağımlı olarak testis dokusunda histopatolojik değişiklikler, anormal morfolojiye sahip spem yüzdesinde artış izlenmiştir. Olanzapin ve L- karnitin uygulanan gruplarda sadece olanzapin uygulanan gruplara göre daha düşük oranda histopatolojik değişiklik saptanmıştır. Sonuç: Yüksek doz olanzapin uygulanan gruplarda izlenen anormal sperm morfolojisi ve testiküler yapıdaki dejeneratif histolojik bulgulara olanzapinin testis dokusunda indüklediği oksidatif stresin neden olduğu kanaatine varılmıştır. L karnitinin ise sperm morfolojisi ve testiküler dejenerasyonda oksidatif hasarda gerileme yaparak etkili olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: It is known that olanzapine, a second generation antipsychotic, has negative effects on sexual dysfunction and reproductive system. There are a limited number of studies suggesting that it causes structural changes in the reproductive system in addition to sexual dysfunction. The aim of this study was to investigate the effects of olanzapine and L-carnitine on testicular tissue in histopathological, sperm parameters, hormonal and biochemical aspects. Methods: A total of 48 adult male Spraque-Dawley rats were used in this study. The rats were divided into 8 adult male rats in each group. Control, 200 mg / kg L-carnitine treated LK, 2 mg / kg olanzapine treated DDO, 2 mg / kg olanzapine and 200 mg / kg L-carnitine treated DDOL, 4 mg / kg olanzapine treated YDO, 4 mg / kg olanzapine + 200 mg / kg L-carnitine treated YDOL group 6 groups were formed. The body weights of each animal before and after the experiment were measured and compared. Left testicular tissues were used to determine testis MDA, IL-1B, IL-6, TAS, TOS levels according to the experimental procedure determined by the manufacturer of the respective kits. Paraffin blocks prepared from the right testis tissues were cut into 4 micron thick sections. For histological evaluation, the preparations were stained with Hematoxylin-Eosin. Isolated epididymis were divided into two for evaluation of spermatozoa. Sperm samples were evaluated by vortexing. Collected blood samples were stored at 4 ° C for 24 hours, then centrifuged at 2500 rpm for 15 minutes and serum fractions were used to determine serum FSH, LH and testosterone levels according to the experimental procedure determined by the manufacturer of the respective kits. Results: In our study, only L-carnitine-treated group showed a decrease in body weight. There was a decrease in sperm count, increase in MDA, IL-1β, TOS values, histopathological changes in testicular tissue and increase in percentage of sperm with abnormal morphology in olanzapine groups. Histopathological changes were found to be lower in olanzapine and L-carnitine treated groups than in olanzapine-treated groups. Conclusion: The abnormal sperm morphology and testicular degenerative histological findings observed in high dose olanzapine groups were concluded that olanzapine induced oxidative stress in testicular tissue. L carnitine was thought to be effective by regressing oxidative damage in sperm morphology and testicular degeneration.