Reproduction of the sociality of young middle class men and women in therapist-client relationship in Turkey
Türkiye'de terapist-danışan ilişkisinde orta sınıf genç kadın ve erkeklerin sosyalliğinin yeniden üretimi
  1. Tez No: 613084
  2. Yazar: YİĞİT AKÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Terapist-danışan ilişkisi, sosyallik, ikili grup (dyad), toplumsal cinsiyet, orta sınıf, Therapist-client relationship, sociality, dyad, gender, middle class
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Terapi uygulamaları Türkiye'de son 20 yılda özellikle genç kuşaklar arasında popüler hale gelmiştir.“Terapi kültürü”kavramı bugüne kadarki analizlerin çıkış noktasını oluşturan temel kavramken, terapist ile danışan arasındaki birebir ilişkinin toplumsallığı sosyolojik literatürde az çalışılmış bir konudur. Dört terapist ve dokuz genç danışan ile yapılan derinlemesine görüşmelere dayanan bu çalışma terapist ile danışan arasındaki ikili (dyadic) ilişkinin nasıl toplumsal hale geldiğini anlamayı hedeflemiştir. 23-35 yaşları arasında çoğunlukla beyaz yakalı olan danışanların terapi deneyimlerine dayanarak bu çalışma genç orta sınıf kadın ve erkeklerin sosyalliğinin terapi içerisinde nasıl yeniden üretildiği incelemektedir. Bu araştırmanın temel bulgusu terapinin, danışanın duygularının meşruiyeti üzerinden ayrışan, üç ana işlevi olduğudur. Orta sınıf gençler örneğinde, terapinin topluma uymayan ve duygusal olarak zayıf durumdakiler için destek sağlama işlevi ön plana çıkarken, hem danışanlar hem de terapistler terapi kliniğini danışanın zayıflıklarını rahatlıkla ifade edebileceği bir güvenli bölge olarak tahayyül etmektedir. Danışanın sosyalliği danışanın üzerinde baskı oluşturan etkenlerin fark edilmesi ve terapi öncesinde ve terapi sürecinde danışanın çevresinde bulunan kaynakların terapist tarafından dikkate alınmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu sosyallik temelinde terapist ile danışan arasında bir ittifak kurulmaktadır. Bu ittifakın kolaylaştırıcı boyutlarından biri de terapist ve danışan arasındaki sınıfsal benzerliktir. Sonuç olarak, bu ittifak danışanın terapi sürecinde geliştirmek istediği sosyal çevresine olan uyumluluğunun ve rahatlığının referans noktasını oluşturmaktadır. Danışanın terapi kliniği içerisinde ifade ettiği tercih edilmiş zayıflıkları da toplumsal cinsiyet noktasında farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Therapeutic practice became popular in the last 20 years especially among younger generations in Turkey. While concept of“therapy culture”was at the forefront of the analyses, sociality of the direct relationship between therapist and client was understudied in sociological literature. Based on in-depth interviews with four therapists and nine young therapy clients, this study aims to understand how therapeutic practice and the social is entrenched within their dyadic relationship. By taking therapeutic experience of mostly white-collar clients between age of 23 and 35, the study asks how sociality of young middle class men and women, in Turkey, is reproduced in therapy. The study shows that therapeutic practice has three main functions that can be distinguished based on the legitimacy of the pain that clients endure. In the case of young middle classes, the function of providing support for the“weak”and“unfit”come to the fore while therapists and clients construct the clinic as a safe zone in which clients can express their vulnerability. Sociality of the clients become visible in recognition of oppressors within the social surrounding of client and therapists' attentiveness to resources available to client before and during the process. This sociality helps to form a partnership between therapist and client, while another facilitating factor is similarity of their class backgrounds. Consequently, this partnership provide the main reference for the self-comfort that client would like to develop outside the clinic. Furthermore, referred vulnerabilities within this zone are experienced differently along the lines of gender.