Şeyhlik kurumunun sosyal ve dini pratikler üzerindeki etkileri (Siirt örneği)
The effects of sheikh's institution on social and religious practices (Siirt sample)
- Tez No: 613094
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplum, Din, Şeyh, Mürid, Siirt, Society, Religion, Sheikh, Murid, Siirt
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalışma, şeyhlik kurumunun sosyal ve dini pratikler üzerindeki etkilerini Siirt örneğinde ele alan bir alan araştırmasıdır. Birinci bölümde tarihsel süreçte şeyhlik kurumunun serüveni irdelenmiştir. Bu kapsamda özellikle merkezileşme politikaları sonucunda şeyhlerin üstlenmiş oldukları yeni roller irdelenmiştir. İkinci bölümde araştırma evreni hakkında genel bilgilere yer verilirken üçüncü bölümde ise şeyhlik kurumunun günümüzdeki etkileri belirlenen temalar çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmanın ana omurgasını oluşturan üçüncü bölümdeki verilere farklı yaş ve statüdeki 50 katılımcı ile yapılan derinlemesine mülakatlar aracılığıyla ulaşılmıştır. Elde edilen veriler çerçevesinde şeyhlik kurumunun sosyal ve dini pratikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, geçmiş ile kıyasladığında etkileri azalmış olmakla birlikte şeyhlik kurumunun sosyal ve dini pratiklerin şekillenmesinde etkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a field study that examines the effects of the sheikh's institution on social and religious practices, in the sample of Siirt. In the first chapter, the adventure of the institution of the sheik has been examined in the historical process. In this context, the new roles that the sheikhs undertook, in particular as a result of centralization policies, were examined. In the second part, general information about the research area is given. In the third chapter, the effects of the sheikh's institution at today are discussed within the framework of themes. The datas in the third section, which constitutes the main backbone of the study, was reached through in-depth interviews with 50 participants of different age and status. In the framework of the data obtained, the effects of the sheikh's institution on social and religious practices were examined. As a result of the research, it has been concluded that the effects of the sheikh's institution on shaping social and religious practices have been decreased when compared with the past.