Köpeklerde tam katlı deri greftlerinin reimplantasyonunda fibrin yapıştırıcı kullanımı
  1. Tez No: 613095
  2. Yazar: TAHİR BAYRIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fibrin yapıştırıcı, Deri grefti, Köpek, Reimplantasyon
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada; köpeklerde tam katlı deri greftlerinin reimplantasyonunda fibrin yapıştırıcıların ; klinik olarak deri grefti iyileşmesi ve histopatolojik bulgular üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmada, yaşları 2-3 arasında değişen 16 adet sağlıklı melez köpek kullanıldı. Köpekler 8 'erli iki gruba ayrılarak, xylazin HC1 premedikasyonunu takiben göğüs çeperleri traş ve dezenfekte edildi. Lokal anesteziyi takiben 3,5cm çaplı deri greftleri alındı. Kontrol grubundaki deri grefti eri ipek iplikle sirküler tarzda greft yatağı civarındaki deriyi reimplante edildi. Deneme grubundaki hayvanlara ise; hem hazırlanan greft materyali üzerine hem de greft yatağına ticari fibrin yapıştırıcı sürüldükten sonra greft yatağına yapıştırıldı. Destek olması amacıyla 6-7 noktadan ipek iplikle destek dikişi uygulandı. Klinik olarak tüm gruplarda, 1, 3, 5, 15. günlerde greft canlılığı, hematom oluşumu, greft tutma kabiliyeti ve enfeksiyon varlığı, histopatolojik olarak, inflamatuar hücre infıltrasyonu, fibroblast proliferasyonu, kollajen ve granulasyon gelişimi karşılaştırıldı. Sonuç olarak, Heterolog fibrin yapıştırıcıların kontrol grubuna göre, klinik olarak deri grefti ile alıcı yatağı arasındaki doğal yapışmayı, hemostazisi başarılı bir şekilde sağlaması, histolojik olarak fibroblast proliferasyonu, kollajen sentezi, granulasyon dokusu gelişimini artırarak deri grenlerinde iyileşmeyi hızlandırdıkları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of fibrin glues on reimplantation of full-thickness skin grafting on dogs was investigated and healing of skin graft and histopatological findings were clinically observed. The study was performed on sixteen healthy breeded dogs aged between 2 and 3. Dogs were divided in two groups consisting of 8 dogs in each group. Chest areas were shaved and dezenfected after xylazin-HCl premedication. Skin grafts, 3,5cm in diameter were removed after local anesthesia. Skin grafts of Control group were reimplated to the graft bed in a circular manner with silk thread. In the other groups, these grafts were glued to the graft bed after appliying fibrin glue on both the prepared graft material and the graft bed, supporting stitches were done in 6-7 points. Graft vitality, hematoma formation, ability of graft take and enfection, histological inflamatuar cell infiltration, fibroblast proliferation, collagen and granulation development were clinically compaired on 1,3, 5 and 15 days in all group. As a result, Heterolog fibrin glues clinically promoted natural sealing between skin graft and recepter bed, histological fibroblast proliferation, collagen syntesis, granulation tissue development, provided hemostasis successfully and speeded healing process in skin grafts. Key words; Fibrin glue, Skin graft, Dog, Reimplantation.