Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kaygılarının sosyal medya bağımlılıklarını yordayıcı rolünün incelenmesi
Examination of the predictor role of the social media anxiety on the social media addiction of the universtiy students
  1. Tez No: 613129
  2. Yazar: TÜLAY ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ BALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, sosyal kaygı, üniversite öğrencileri, Social media anxiety, social anxiety, university students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, sosyal medya bağımlılığı ile sosyal medya kaygısı arasındaki ilişki ve sosyal medya kaygısının sosyal medya bağımlılığını yordayıcı rolü incelenmiştir. Araştırmada genel tarama modelinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Harran Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerden tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme metodu ile seçilmiştir. Araştırmaya 382 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Şahin ve Yağcı (2017) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu ve Alkış, Kadirhan ve Sat (2017) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Kullanıcıları İçin Sosyal Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada sosyal medya kaygı durumları ile sosyal medya bağımlılığı ilişkisini test etmek için Pearson korelasyon analizi ve sonrasında öğrencilerin sosyal medya kaygılarının sosyal medya bağımlılıklarını yordayıcı rolünü incelemek için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; sosyal medya bağımlılığı ile sosyal kaygı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki (.33) olduğu ve sosyal medya bağımlılığı ölçeğinin alt boyutlarından sanal tolerans (.34) ve sanal iletişim (.34) ile en yüksek ilişkinin içerik kaygısı ile olduğu ayrıca öğrencilerin sosyal kaygı alt boyutlarından içerik kaygısının sosyal medya bağımlılığı alt boyutlarından sanal tolerans ve sanal iletişim bağımlılığı üzerinde yordayıcı ve önemli bir rolünün olduğu görülmüştür. Bu bulgular ışığında gençlerin bağımlılık durumuna sebep olabilecek sosyal medya kullanımlarını tetikleyen faktörler ve önleyici unsurların belirlenmesine yönelik çalışmalara öncelik verilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between the social media addiction and the social media anxiety, and the predictive role of the social media anxiety on the social media addiction have been examined. In addition, the correlational survey model has been used out of the general survey models. The study group of the research has been formed with the students who were already studying in Harran University in 2018-2019 term, by using the convenience sampling method of the non-probability sampling methods. 382 students have participated to the research.“The Social Addiction Scale - Adult Form”which has been developed by Alkış, Kadirhan ve Sat (2017) and“The Social Anxiety Scale for the Social Media Users”which has been developed by Şahin ve Yağcı (2017) have been used as the data collection tools of the research. The Person correlation analysis has been used to test the relation between the conditions in the social media anxiety and the social media addiction and the multiple-linear regression analysis has been conducted to examine the predictive role of the social media anxiety of the students over their social media addictions. With respect to the findings of the research, there is a positive and meaningful relation (.33) between the social media addiction and the social anxiety, and there is an important and predictive role of the content anxiety which is a sub-dimension of the social anxiety of the students, over the virtual tolerance (.34) and the virtual communication (.34) addiction which are the sub-dimensions of the social media addiction.In the light of these findings, it is important to prioritize the studies related to the triggering factors of the social media use of the young which could cause addiction and to the studies related to the determination of the preventive elements.