Dini sosyalleşmede internet ve sosyal medya etkisi
The effect of internet and social media on religious socialization
  1. Tez No: 613160
  2. Yazar: MAHİR KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Din, Dini Sosyalleşme, Sosyal Medya ve Din, Socialization, Religion, Religious Socialization, Social Media And Religion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Doğduğu andan itibaren, etrafındaki insanlara muhtaç bir varlık olan insan, zaman içerisinde kendine özgü davranışları öğrenerek hem bireysel hem de toplumsal varlığını gerçekleştirir. Bir toplumsal grubun ya da topluluğun normlarını, törelerini, değerlerini ve inançlarını edindikleri, öğrendikleri ve kültürel olarak aktardıkları sürece verilen addır sosyalleşme ve bu kapsamda eğitimle eş anlamlıdır. Dinin kendi yapısal niteliği gereği, sosyalleşmeye rengini vermesi durumu olarak adlandırılabilecek dinsel sosyalleşme, hem bireyin dinî kural, değer ve pratikleri öğrenmesinde, hem de genel olarak sosyalleşme sürecine dâhil olmasında etkili olur. Dinsel sosyalleşme; dinde sosyalleşme, din ile sosyalleşme, sosyalleşme sürecinde dinî hayat, toplumun dinini öğrenme ve yaşama süreci ve de dindarlaşma gibi ifadelerde karşılığını bulan bir terimdir. Bu çalışmada din ve sosyalleşme kavramlarının, internet ve sosyal medya bağlamında anlaşılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
As a social entity humankind is depended on his environment since his birth and the process of his social and individual existence is based on his learning from his early environment. By defining socialization as a progress of acquiring of social norms, customs, values, and beliefs, and of transferring of culture in a social unity or group, socialization is synonym for education. Individual learns its religion and belief as well as the idea, tradition, norms, value system and life style of his/him society in this process. Religious socialization, which is a situation religion gives its color to socialization due to its structural quality, has influence in where individual learns religious rules, norms, values and practices and also is included in the overall socialization process. The purpose of this study is to try to understand religion and socialization in the context of religious socialization and social media.