İşsizlik, stres ve dini başa çıkma
Unemployment, stress and religious coping
- Tez No: 613208
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CENGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: work, unemployment, stress, cope with, religion, religious cope
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışmanın amacı, işsiz bireylerin işsizlik sürecinde kullandıkları dini başa çıkma tarzları ile algıladıkları stres düzeyleri arasındaki ilişkinin çeşitli demografik değişkenler de göz önüne alınarak incelenmesidir. Bu amaçla, 2019 yılı Ekim ayı içerisinde Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne iş aramak için başvuruda bulunan bireyler içerisinden seçilen 192 erkek ve 208 kadın olmak üzere toplam 400 kişiden oluşan örneklem grubuna, sözlü onayları alındıktan sonra, sosyo-demografik özellikleri, hissettikleri sosyal dışlanma ve stres durumlarının tespiti için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, algıladıkları stres düzeylerinin ölçülebilmesi için Algılanan Stres Ölçeği ve dini başa çıkma tarzlarını ve düzeylerini belirlemek için Dini Başa Çıkma Tarzları Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen bulguların istatiksel analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada, çeşitli değişkenlerin bireylerin dini başa çıkma düzeyleri ve algılanan stres düzeyleri üzerinde etkisinin olduğu, ayrıca dini başa çıkma tarzları ile algılanan stres düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin bulunduğu görülmüştür. Ulaşılan sonuçlar bulgular ve yorumlar bölümünde ayrıntılı olarak verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Çalışma, işsizlik, stres, başa çıkma, din, dini başa çıkma
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship of religious coping styles with the stress levels of unemployed individuals regarding the demographic factors. This study involved a test group of 400 unemployed individuals, consisting of 208 men and 192 women, who applied to the Çorum Province Labor and Employment Directorate during October 2019 after having received the approval from the unemployed individuals, the Religious Coping Styles Scale has been applied in order to determine their styles and levels of religious coping and Perceived Stress Scale has been applied for determining the stress situations of the unemployed individuals. Moreover the researcher has prepared the Individual İnformation Form in order to determine the social –demographic characteristics, stress situations and feelings of unemployed individuals being socially excluded. The SPSS 22.0 program has been used for statistical analysis of the data obtained in this study. İn this study, it was observed, that the various factors had an effect upon the religious coping levels of individuals and the perceived stress level. Moreover, the significant correlation was seen between religious coping styles and perceived stress levels. Obtained data and results are given in details in the comments section.