İnsan meme kanseri mcf-7 hücrelerinde borun genotoksik ve anjiogenik etkilerinin araştırılması
An investigation of genotoxic and angiogenic effects of boron on mcf-7 human breast adenocarcinoma cells
- Tez No: 613209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA KARABAĞ ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: MCF-7, Borik Asit, PARP, VEGF
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Meme kanseri, kadınlarda en çok görülen kanser türü olup, dünyada kadın ölüm sebepleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Meme kanserine çözüm bulunması amacıyla, tedaviye yönelik farklı çalışmalar yapılmakta ve farklı ilaç ve maddelerin bu hastalık üzerindeki etkileri yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu çalışmada meme kanseri hücre dizisinde (MCF-7) borik asit kullanımının antiproliferatif, apoptotik, anjiyojenik ve antioksidan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kemoterapötik ajanlar neoplastik hücrelere zarar verirken bazı normal hücreler de bundan etkilenmekte ve bu durum çeşitli yan etkilere neden olmaktadır. Borik asidin bazı kanser hücresi tiplerinin çoğalmasını kontrol ettiği gösterilmiştir. Borik asit peptitler, proteazlar, proteazomlar, arginaz, nitrik oksit sentaz ve transpeptidazların bir inhibitörüdür. Borik asidin güçlü bir antioksidan etki göstermesi, özellikle kanser tedavilerinde kullanılan ilaçların yan etkilerinin azaltılması ve reaktif oksijen türlerinin (ROS) seviyesini azaltması açısından önem teşkil etmektedir. ii Bu çalışmada borik asidin ortalama latel doz (LD50) değerlerini belirlemek için MCF-7 hücre dizisi üzerine borik asidin farklı konsantrasyonları uygulandı ve sitotoksik aktiviteleri 24, 48 ve 72. saatte hücre sayım (CCK-8) ELİSA kiti kullanılarak antiproliferatif etkisi belirlendi. Bulunan sonuçlarda en anlamlı değişiklikler 48.saatte görülmüştür. Bu sebeple diğer analizler 48 saatlik inkübasyon süresi üzerinden yapılmıştır. Biyokimyasal parametrelerin tayini için belirlenen konsantrasyonlar hücrelere uygulandıktan sonra hücre lizatları elde edildi. Elde edilen numunelerle anjiyogenik etkilerin belirlenmesi için vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEG-F) elisa kiti kullanıldı. Apoptotik etkileri belirlemek amacıyla da Poli(ADP-riboz) polimeraz (PARP) elisa kiti kullanıldı. Total antioksidan ve oksidan seviyeleri belirlemek için ise TAS ve TOS elisa kitleri kullanıldı. Sonuç olarak bu çalışmada konsantrasyon ve zamana bağlı borik asidin MCF-7 meme kanseri hücre hattında proliferasyonun azaldığı gözlemlendi. Aynı zamanda elde ettiğimiz PARP sonuçlarına göre borik asit konsantrasyonlarının kontrol grubuna göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Borik asit konsantrasyonları ile Cis Platin grupları arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Her iki grubun da kontrol grubuna göre artış göstermesi, borik asidin hücreyi nekroza götürdüğünü düşündürmektedir. Borik asidin anjiyogenez ile ilişkisini açıklamak amacıyla yapılan VEG-F sonuçlarına bakıldığında ayrı ayrı hem kontrol grubu hem de Cis Platin ile anlamlı farklılıklar gözlemlendi. Analizlerde borik asit gruplarında MCF-7 meme kanseri hücre hattında Cis Platinden daha etkili sonuçlar elde edilmiştir ve bu durum borik asidin antianjiyogenik bir etkisinin olabileceğini düşündürmektedir. Yapılan TAS-TOS analizleri sonucu antoksidan kapasite ve oksidan kapasite konsantrasyona bağlı artış gösterdi. Bu durum hücrenin oksidatif strese girdiğine ve buna karşılık antioksidan seviyelerini denge kurmak amacıyla arttırdığını düşündürmektedir. Bu açıdan bakıldığında, MCF-7 hücrelerinde yapılan biyokimyasal analizlerin doza bağlı değişimlerinin literatüre katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer in women and ranks second in the world among the causes of female death. In order to find a solution to breast cancer, different studies conducted for treatment and the effects of different drugs and substances on this disease investigated intensively. In this study, it was aimed to investigate the antiprolipheratif, apoptotic, angiogenic and antioxidant effects of boric acid use in breast cancer cell line (MCF-7). Chemotherapeutic agents damage neoplastic cells, while some normal cells are affected, causing various side effects. Boric acid has been shown to control the proliferation of certain types of cancer cells. Boric acid is an inhibitor of peptides, proteases, proteasomes, arginase, nitric oxide synthase and transpeptidases. Boric acid has a strong antioxidant effect, especially in reducing the side effects of drugs used in cancer treatment and reactive oxygen species (ROS) is important to reduce the level. In this study, different concentrations of boric acid were applied on the MCF-7 cell line to determine the mean latel dose (LD50) values of the boric acid and the antiproliferative effect was determined using the cytotoxic activity of the cell count (CCK-8) ELISA kit at iv 24, 48 and 72 hours. The most significant changes in the results were seen at 48 hours. For this reason, other analyzes were made over a 48-hour incubation period. After the concentrations determined for the determination of biochemical parameters were applied to the cells, cell lysates were obtained. Vascular endothelial growth factor (VEG-F) elisa kit was used to determine angiogenic effects with the samples obtained. In order to determine apoptotic effects, Poly (ADP-ribose) polymerase (PARP) elisa kit was used. TAS and TOS elisa kits were used to determine total antioxidant and oxidant levels. As a result, in this study, it was observed that the concentration and time-dependent boric acid decreased proliferation in the MCF-7 breast cancer cell line. At the same time, according to the PARP results we obtained, it was determined that the boric acid concentrations showed a significant difference compared to the control group. No significant difference was observed between boric acid concentrations and Cis Platin groups. The increase in both groups compared to the control group suggests that boric acid leads the cell to necrosis. When looking at the results of VEG-F performed to explain the relationship of boric acid with angiogenesis, significant differences were observed with both control group and Cis Platinum. In the analysis, more effective results were obtained from Cis Platin in the MCF-7 breast cancer cell line in boric acid groups, suggesting that boric acid may have an antiangiogenic effect. As a result of TAS-TOS analysis, the anthoxidant capacity and oxidant capacity increased due to concentration. This suggests that the cell undergoes oxidative stress and in turn increases antioxidant levels in order to balance. From this point of view, we believe that the dose-dependent changes of biochemical analyzes in MCF-7 cells will contribute to the literature. Keywords : MCF-7,Boric Acid, PARP, VEGF