Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı-iktisadi büyüme ilişkisi: Gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye örneği
The relationship renewable energy sources use-economic growth: The case of developing countries and Turkey
  1. Tez No: 613280
  2. Yazar: MUSTAFA YAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNCEKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kullanımı, İklim Değişikliği, Gelişmekte Olan Ülkeler, İktisadi Büyüme, Renewable Energy Use, Climate Change, Developing Countries, Economic Growth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Enerji ekonomisi ve enerji politikası kavramları ülkelerin iktisadi büyüme düzeylerini etkileyen önemli faktörlerdir. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan sınıflandırmaya göre gelişmekte ülkeler için bu kavramlar daha da önemlidir. Üretimde girdi olarak kullanılan enerji bir iktisadi büyüme dinamiği olarak görülmektedir. Enerji kullanımı ve artan enerji talebi ülkeleri alternatif enerji kaynaklarına yönlendirmektedir. İklim değişikliği ve sera gazı emisyonları nedeniyle, yenilenebilir enerji kaynakları enerji piyasasında büyük paya sahip olan fosil bazlı enerji kaynaklarının alternatifi olarak düşünülmektedir. Bu çalışmada yenilenebilir enerji kullanımı ve iktisadi büyüme ilişkisi seçili gelişmekte olan ülkeler açısından analiz edilmektedir. Yapılan analiz 1995-2014 yılları arasındaki yenilenebilir enerji kullanımı, yenilenemeyen enerji kullanımı, kişi başı CO2 salınımı ve kişi başı gelir arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Sonuç olarak üç bağımsız değişkenin de iktisadi büyüme üzerinde pozitif etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Fakat diğer bir sorun iklim değişikliği ile mücadele olarak görünmektedir. Bu nedenle gelişmekte olan ülkeler için yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesi sürdürülebilir gelecek açısından gereklidir.
Özet (Çeviri)
The concepts of energy economy and energy policy are important factors affecting the economic growth levels of countries. According to the classification made by the United Nations, these concepts are even more important for developing countries. Energy use as input in production is seen as an economic growth dynamic. Energy use and increasing energy demand lead countries to alternative energy sources. Because of climate change and greenhouse gas emissions, renewable energy sources are considered as an alternative to fossil based energy sources which have a large share in the energy market. In this study, the relationship between renewable energy use and economic growth is analyzed for selected developing countries. The analysis examines the relationship between renewable energy use, non-renewable energy use, CO2 emissions per capita and income per capita between 1995 and 2014. As a result, it was found that all three independent variables had a positive effect on economic growth. Yet another problem seems to be combating climate change. Therefore, the promotion of renewable energy for developing countries is essential for sustainable future.