Türkiye'de enerji tüketimi kaynakları ve iktisadi büyüme arasındaki ilişkinin ekonometrik analizi
Econometric analysis of energy consumption resources and its impact on economic growth in Turkey
  1. Tez No: 702483
  2. Yazar: BARBAROS HAYRETTİN MAHİROĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi büyüme, enerji tüketimi, Granger nedenselliği, otoregresif dağıtılmış gecikmeli modeller, sınır testi, Economic growth, energy consumption, Granger causality, autoregressive distributed lag models, bound testing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İktisat bilimi özet bir yaklaşımla, kıt kaynaklarla sınırsız ihtiyaçları karşılamanın yollarını belirleme bilimi olarak ifade edilebilmektedir. Bu bağlamda günümüz en önemli kaynaklarından olan enerjinin gittikçe genişleyen kullanım alanlarına karşın ekonomilerdeki etkisi de büyük önem taşımaktadır. Enerji üretimi, endüstriyel kaynak girdisi, ihraç malı gibi konuları karşılayabilen ve ekonomiye pozitif katkı sağlayan bir eylem niteliğindedir. Buna karşın enerji tüketiminin ekonomik büyümeye etkisi de önemli ve tespiti gereklilik arz eden bir konu niteliğindedir. Bu araştırmada, önemli bir gündem konusu olan enerji üretimine karşın yapılan tüketimin ekonomik büyümeyle ilişkisi araştırılmıştır. Bu doğrultuda birincil enerji kaynakları tüketimi, kömür tüketimi, petrol tüketimi, su tüketimi ve yenilenebilir enerji kaynakları tüketimi konularından hareketle bu tüketim kalemleri ile iktisadi büyüme arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Kullanılan veriler yıllık olup 1965-2019 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada iktisadi büyüme ile enerji kaynakları tüketimleri arasındaki ilişki ekonometrik zaman serileri literatüründe yeni bir yöntem olan, doğrusal olmayan otoregresif dağıtılmış gecikmeli modeller (NARDL) ve sınır testi yaklaşımları kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, kömür tüketimi ve yenilenebilir enerji kaynakları tüketimi ile iktisadi büyüme arasında herhangi bir uzun dönemli ilişkiye rastlanmamıştır. Petrol tüketimi ile iktisadi büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki belirlenmiş ve bu ilişkide uzun dönemde iktisadi büyümedeki artışın, Türkiye ekonomisinde petrol tüketimini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Beraberinde, su tüketimi ile iktisadi büyüme arasında da uzun dönemli bir ilişkinin varlığı saptanmış ve bu ilişki irdelendiğinde su tüketimi artışının iktisadi büyümeyi artış şeklinde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The science of economics can be defined as the science of determining the ways to meet unlimited needs with scarce resources. In this context, despite the constantly increasing usage areas of energy, one of the most important sources of today, its impact on the economy is also of great importance. It is an action meeting issues such as energy production, industrial resource input, export goods and contributes positively to the economy. On the other hand, the impact of energy consumption on economic growth is also a significant issue that requires determination. This study investigates the relationship between energy production, a notable agenda topic, concerning its consumption and economic growth. In this direction, the relationship between these consumption items and economic growth has been analyzed based on the consumption of primary energy resources, coal consumption, oil consumption, water consumption, and renewable energy resources consumption. These annual data cover the years between 1965 and 2019. In the study, nonlinear autoregressive distributed lag models (NARDL) and bound testing approaches, new methods in the time series econometrics literature, are used for the relationship between economic growth and consumption of energy resources. As a result of the analysis, it was found that there was no long-term relationship between coal consumption and renewable energy consumption and economic growth. A long-term relationship was determined between oil consumption and economic growth, and it was concluded increase in water consumption increased economic growth.that the increase in economic growth in the long-term in this relationship increased oil consumption in the Turkish economy. In addition, the existence of a long-term relationship between water consumption and economic growth was determined, and according to this relationship, it was determined that the