Mikrovasküler hastaliğin miyokard perfüzyon sintigrafisi ve speckle tracking ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of microvascular disease by myocardial perfusion scintigraphy and speckle tracking echocardiography
- Tez No: 613279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BARUTÇU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: mikrovasküler hastalık, miyokard perfüzyon sintigrafisi, speckle tracking ekokardiyografi, longitudinal strain, microvascular disease, myocardial perfusion scintigraphy, speckle tracking echocardiography, longitudinal strain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Mikrovasküler hastalık tanısında 2D speckle tracking ekokardiyografinin etkinliği ve bu hasta grubundaki iskemi tespitinde miyokard perfüzyon sintigrafisi (MPS) ile karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kararlı anjina pektoris ön tanısıyla tetkik edilip MPS'de iskemi saptanan ve yapılan koroner anjiografide non-obsrüktif KAH (0,05) . Cinsiyet, hipertansiyon, diabetes mellitus, hiperlipidemi, hipertrigliseridemiye göre yapılan alt grup analizlerinde de iskemik olan ve olmayan segmentler arasında longitudinal strain açısından fark olmadı izlendi. Sonuç: Mikrovasküler hastalık tanısında speckle tracking ile yapılan sol ventikül 2D longitudinal strain analizinin yeterli olmadığı sonucu bulundu. Yine bu hasta grubunda STE MPS ile saptanan iskemiyi tespit edememektedir. Bu tekniğin daha büyük çalışmalarla da değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The efficacy of 2D speckle tracking echocardiography in the diagnosis of microvascular disease and its comparison with myocardial perfusion scintigraphy (MPS) in the detection of ischemia in this patient group. Materials and Methods: Forty stable angina pectoris patients (25 females, 58.85 ± 9.73 years) who had ischemia in MPS and had non-obstructive CAD ( 0.05). Subgroup analysis of sex, hypertension, diabetes mellitus, hyperlipidemia and hypertriglyceridemia showed no difference in longitudinal strain between the ischemic and non-ischemic segments. Conclusions: Left ventricular 2D longitudinal strain analysis with speckle tracking was not sufficient for the diagnosis of microvascular disease. Again in this patient group, STE cannot detect ischemia detected by MPS. This technique should also be evaluated in larger studies.