Mar Bayciyev'in 'Angemeler Cana Povestter' adlı eserindeki hikayelerinde yer alan kahramanların tahlili
  1. Tez No: 613358
  2. Yazar: ELİF BİLGE AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDILDACAN AKMATALİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mar Bayciyev, Hikâye, Kırgız edebiyatı, Karakter tahlili, Mar Bayciyev, Story, Kyrgyz literature, analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Anadili Kırgızca yanında Dostoevsky, Tolstoy, Çehov gibi dünya edebiyatında çığır açmıĢ yazarların dili Rusça‟yı da iyi bilen Mar Bayciyev bu mirastan baĢarıyla istifade edebilmiĢtir. Eserlerindeki özgün kahramanlar bunun ispatıdır. Yazar Kırgız kültürünün renklerini tuvalinde kullanmıĢ, yaĢadığı çevreyi gözlemlemeyi bilmiĢ ve eserlerinde kurmaca bir âlem yaratmaktan ziyade yaĢanmıĢlıkları konu almıĢtır. Bu Ģekilde hikâyelerinde toplumun içinden, günlük hayatından kesitler yansıtır. Bu yönüyle yazara Kırgız Çehov‟u demek yerinde olur. Mar Bayciyev piyesleri ve senaryolarıyla pek çok ülkede ün kazanmıĢ, daha çok bu alanlarda tanınmıĢtır. Fakat onun hikâye ve uzun hikâyelerini okuyanlar onun bu alandaki baĢarısını da fark ederler. Eserlerini yazdığı dönemde pek çok yazar sipariĢ eserler kaleme alırken Bayciyev insanın iç dünyasına eğilmiĢ, alıĢılmıĢ kalıpların dıĢına çıkan baĢarılı bir yazardır. Hikâyeleri kendi hayatından alınmıĢ, çoğu dramatik olayları konu alır. Bayciyev‟in eserlerinde dram, ince bir mizahla birlikte verilir. Yazarın reele bağlı kalıĢı onu bedbinliğe sürüklemez. Her eserinde umudun saklı olduğu görülür. Günümüz Kırgız edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Bayciyev‟in hikâyelerinin Türkiye Türkçesine çevirerek Türkiye‟de de tanınmasına katkı sağlamak tezimizin amaçlarından birini oluĢturmaktadır. Bu çalıĢmamızın konusu yazarın hikâyeciliğidir. Biz onun“Angemeler Cana Povestter”adlı eserindeki hikâyelerinde yer alan kahramanlarını tahlil ettik. Ġncelemelerimizi yaparken M. Kaplan‟ın Hikâye Tahlilleri, ġerif AktaĢ‟ın Roman Sanatı ve Roman Sanatına GiriĢ, Berna Moran‟ın Türk Romanına EleĢtirel Bir BakıĢ adlı eserlerinden faydalandık. ÇalıĢmamızın giriĢ kısmından sonra yazarın hayatı, edebi kiĢiliği ve Kırgız edebiyatındaki yeri ele alınmıĢtır. Ġkinci bölümde ise hikâyelerdeki kahramanların tasvirleri, kısaca karakter özellikleri ele alınmıĢ ve olay örgüsü içinde değerlendirilmiĢtir. Yine aynı bölümde yazarın çalıĢmamıza konu olan hikâyelerinden örnekler sunulmuĢtur. Sonuç bölümü hikâyedeki kahramanların tahlili neticesinde ulaĢılan fikirler, Kırgız ve Rus edebiyatçıların görüĢlerine de yer verilerek nakledilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Өз эне тили менен катар эле дүйнөлүк адабиятка чыйыр салган Достоевский, Толстой, Чехов сыяктуу жазуучулардын тили болгон орусчаны дагы жакшы билген Мар Байжиев бул мурастан алгылыктуу пайдалана алган. Чыгармаларындагы образдардын өзүнө таандык касиеттери ошону далилдеп турат. Жазуучу кыргыздын элдик маданыятынын көркөмдүүлүгүн тасиринде өзү жашаган чөйрөгө байкоо жүргүзүп, аны көркөм сүрөттөй алган. Ошондой эле анын чыгармаларындагы каармандар жасалма, кыялдан табылган эмес, кадимки турмуш, адамдардын жашоосун сүрөттөгөн. Мунун негизинде аны кыргыздын Чехову десек да жаңылышпайбыз. Мар Байжиев өзүнүн пъесалары жана цинарийлери менен көптөгөн улуттарга таанымал. Бирок анын аңгеме жана узун аңгемелерин окуган окурманда бул чөйрөдөгү ийлиликтерин да байкай алышат. М.Байжиев ошол мезгилдеги жазуучулар сыяктуу башкалардын калоосу менен жазбастан адам баласынын ички дүйнөсүн чагылдырган, көнмүш калыпттардын сыртына чыккан ийлиликтүү жазуучу. Аңгемелери өзүнүн башынан өткөргөн турмушунан алынган, көпчүлүгү драмалуу окуяларды чагылдырат. Байжиевдин чыгармаларындагы драмалуу көрүнүштөр өлчөмдүү юмор менен бирге берилет. Жашоонун кыйынчылык реалдуулугу аны пессимист кылбайт. Ар бир чыгармасында үмүттүн шооласы байкалат. Бул илимий иштин биринчи бөлүмү жазуучунун өмүр баянын, адабиятка кошкон салымын жана кыргыз адабиятындагы ордун камтыйт. Экинчи бөлүм болсо аңгемелердеги каармандардын тышкы сүйрөттөрү, кыскача мүнөз түзүү чеберчилигин жана каармандардагы өзгөчөлүктөрдү конфликт ичинде көркөм чагылдыруусун талдоого алдык. Ошол эле бөлүмдө илимий ишибизде кеп кылынган ангемелерден кыска үзүндү берилди. Жыйынтыгында, ангемелердеги каармандардын көркөм чагылдыруусунан пайда болгон пикирлерди, Kыргыз жана орус адабиятчыларынын көз караштары жөнүндө маалымат берилди жана жыйынтык чыгарылды.Aчкыч сөздөр: Мар Байжиев, Aңгеме, Кыргыз адабияты, Kаармандардын көркөм ачылышы. Along with his native language Mar Bayciyev knew the language of the famous writers Dostoevsky, Tolstoy, Çehov who ushered in a new epoch in the world literature, so he utilized from this heritage successfully. The unique characters in his works are its proof. The writer used the colors of Kyrgyz culture on his canvas. He observed the environment he lived in perfectly and he told about the truelife rather than creating a fictional world in his works. In this way he reflects the profiles from the public and their daily lives. It is suitable to call him as“Kyrgyz Çehov”with this aspect. Mar Bayciyev acquired fame with his episodes and scripts in many countries and was known mostly in these scopes. But people who read his stories and long stories may also realize his success in this field. Bayciyev is a sucessfull writer who investigated the inner world of the human and came out of the molds while many writers in the same term with him, wrote up some order works. Stories taken his own life, are mostly about dramatic events. Drama is supplied with a fine humor in Bayciyev‟s works. The author‟s stay connected to the real didn‟t take him to the pessimism. Hope appears to be hidden in his each work. Our primary aim is to contribute to the recognition of Bayciyev, who is the leading names of the Kyrgyz literature, by translating one of his stories into Turkey Turkish. The subject of our study is the narration of the writer. We analysed the characters in his work“Angemeler Cana Povestter”. We utilized from the works Hikâye Tahlilleri (Story analysis) , Roman Sanatı ve Roman Sanatına GiriĢ (The art of novel and introduction to art of novel) and Türk Romanına EleĢtirel Bir BakıĢ (A critical look at the Turkish novel) written by the authors M. Kaplan, ġerif AktaĢ and Berna Moran respectively. We mentioned about the author‟ life, his literary personality and his position in Kyrgyz literature in the first part of our scientific work. The second part is devoted to the description of the characters and their interpretation in a plot. Some examples from the author‟s stories, which are the topic of our work, are presented in here. In conclusive part of the work the ideas generated from the analysis of the characters and from opinions of the authors of the Kyrgyz and Turkish literature are presented.