Mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu etkileyen faktörler ve vergiye gönüllü uyumu sağlamaya yönelik çalışmalar
The factors effecting voluntary tax compliance and studies about implementing voluntary compliance
- Tez No: 613466
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergiye Gönüllü Uyum, Vergi Uyumsuzluğu, Vergi Psikolojisi, Vergi Ahlakı, Voluntary Tax Compliance, Tax-Non Compliance, Tax Psychology, Tax Ethics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Vergi, birlikte yaşama ihtiyacı doğan insanların, bir araya gelmesiyle ortaya çıkıp günümüze kadar süre gelen ekonomik bir kavramdır. Mükellefler açısından yük olan vergi, devlet açısından ise önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Günümüzde kamu bütçeleri içerisindeki payı ve kamusal sorumlulukları göz önünde bulundurulduğunda vergilere atfedilen önemin arttığı gözlenebilmektedir. Artan gelir ihtiyacına bağlı olarak vergi gelirlerini artırmayı amaçlayan devletler ise, mükelleflerin vergiye gönüllü olarak uyumunu sağlamak adına bir takım çalışmalar yapma ihtiyacı duymuşlardır. Bu doğrultuda ülkemizde yeniden yapılanan ve mükellef odaklı anlayış gereğince, mükelleflere kaliteli hizmet sunmayı amaçlayan gelir idaresi, yürüttüğü çalışma ve yaptığı düzenlemelerle mükelleflerin vergiye gönüllü olarak uyum sağlamasını amaçlamaktadır. Bu çalışmada, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun sağlanması için vergi idaresi tarafından yapılan çalışmalar ile yapılması gereken çalışmalar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax is an economic concept that has emerged by coming together with the people who need to live together. Tax, which is a burden for taxpayers, is an important source of income for the state. Considering the share of public budgets and public responsibilities today, we can observe that the importance attributed to taxes increases. On the other hand, the states aiming to increase tax revenues depending on the increasing income need needed some work to ensure taxpayers' voluntary compliance. In this regard, the revenue administration, which is restructured in our country, which aims to provide quality service to taxpayers, in accordance with the taxpayer-oriented approach, aims for taxpayers to comply with the tax voluntarily through its work and arrangements. In this study, the studies carried out by the tax administration and the works to be done in order to ensure taxpayer compliance of taxpayers are discussed.