Mantar içeren polimer kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of cork-polymer composites
- Tez No: 613497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE AYLİN KARAHAN TOPRAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: mantar, polimer, biyokompozit, otomotiv, Cork, polymer, biocomposite, automotive
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Polimer Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Polimer sektöründe ürünlerin hem iç hem de dış bileşenlerinde hafiflik ve maliyet azaltma ile ilgili birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların bir başka hedefi de ürünlere yeni fonksiyonlar kazandırmaktır. Mantar, düşük yoğunluk, iyi aşınma direnci, estetik özellikleri, sayesinde en popüler doğal malzemelerinden birisidir. Bu özellikleri mantarı hem endüstriyel hem de bilimsel alanda dikkat çekici bir hale getirmektedir. Bugüne kadar inşaat, roket, gıda ve diğer alanlarda kullanılan mantarların kolay işlenebilirliği sayesinde her geçen gün uygulama alanları artmaktadır. Mantar genellikle kompozit formda kullanılmaktadır. Yani mantar ağacından elde edilen kabuk, parçalanmakta toz veya parçaçık haline getirilmekte ve uygun bir polimerik matrisle karışım haline getirilmektedir. Nihai ürünler bu karışımların uygun işleme yöntemi ile şekillendirilmesi ile elde edilmektedir. Bu çalışmada mantar parçaçıkları içeren mantar/polipropilen karışımları hazırlanmıştır. Farklı dolgu oranlarında karışımlar hazırlanmış ve optimum ekstrüzyon koşulları belirlenmiştir. Bunun ardından, kompozit filmler farklı sıcaklıklarda hazırlanmış ve üretim koşulları optimum edilmiştir. Son aşamada ise üretilen kompozitlerin, morfolojik, reolojik, ısıl, yapısal ve mekanik özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the polymer industry, there are many studies that deal with weight and cost reduction in both internal and external components of products. Another purpose of the studies is to gain new functionalities to the products. Cork is one of the most popular natural materials because of its low density, good abrasion resistance, and esthetical properties. Those properties made it very attractive in the industry and scientfic area. Cork has been used in different industries such as construction, aerospace, food, and etc. Because of its easy processability, the number of applications is increasing day by day. Cork has been generally used in the form of composites. The bark of the cork oak is grounded in the form of powder or particles and those materials are blended with a proper polymer matrix. The final products are formed by a proper processing method. In this study, cork/polypropylene (PP) blends were prepared. Blends were prepared at various filler raitos and optimum extrusion parameters were determined. After that, composite films were prepared at different temperatures and process conditions were optimised. Morphological, rheological, thermal, structural and mechanical properties of composites are reviewed.