Hasan Burkay'ın hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı
The life and thoughts on sufistic views Of Hasan Burkay
  1. Tez No: 613506
  2. Yazar: DERYA KASAP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖNCEL DEMİRDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Burkay, Tasavvuf, Mürşid-i kâmil, Hasan Burkay, Mysticism, Mürşid-i kâmil
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tezimizde son dönem mutasavvıflarından olan Hasan Burkay'ın hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı incelenmiştir. Çalışmamız giriş hariç iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Burkay'ın çocukluğu, hayatı, ailesi, sosyal yönü, eserleri, şeyh oluşu, şeyhleri, tarikatı ve silsilesi ele alınmıştır. Özellikle sağlık üzerine gösterdiği kerametler tezde yerini almaktadır. Bu çalışmalar kendi eserlerinden, ailesi ve ihvanlarından, belgesel ve sosyal medyadan istifade edilerek oluşturuldu. İkinci bölümde ise müellifin sadece, tasavvuf anlayışına yer vererek tasavvufi kavramları incelenmiştir. İlk dönem mutasavvufların görüşleri dâhil ayet ve hadis ışığında harmanlanarak tez tamamlanmıştır. Ayrıca şair olan Burkay'ın birkaç tane şiirine ikinci bölümün sonunda yer verilmiştir. Hayatını insanlara adamış olan bu zât, 2005 yılında vefat etmiş ve adının verildiği Hacı Hasan köyüne defnedilmiştir. Ekler bölümün de ise; Burkay'ın türbesi ve Hacı Hasan köyüne ait resimler bulunmaktadır. Hasan Burkay adına oluşturulmuş müzede sergilenen özel eşyaları, şeyhlerinin resimleri de yer almaktadır. Bunun dışında yaşadığı dönemde Hacı Hasan köyü hakkında yapılan haberler ekler bölümünde mevcuttur. Ayrıca sonuç bölümünde çalışmamızın kısa bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, sufi views were examined from the lives and works of (from Hasan Burkay). Our study consists of introduction, two parts and the final result. In the first chapter, Burkay's childhood, life, family, social aspect, works, sheikhs, order and range are discussed. Especially the miracles he shows on health take place in the thesis. These works were created by utilizing their own works, family and scholars, documentary and social media. In the second chapter; Under Burkay's sufi opinion he refers to sufism his views on religious order, his comments on islamic sufism concepts, recommendations to people and his poems. The thesis includes the views of first-term sufism was completed in the light of verses and hadiths. In addition, several poems of the poet Burkay were given at the end of the second chapter. This person who has devoted his life to people died in 2005. He was buried in the village of Hacı Hasan, where his name was given. In the is appendix is also Burkay's tomb and the pictures of Hacı Hasan village. In the museum, which was created in the name of Hasan Burkay, there are also special items and pictures of sheikhs. Apart from that, news about the village of Hacı Hasan is available in the appendix. In the conclusion section, the informations obtained in our research has been evaulated.