634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamında kat maliklerinin hak ve borçları
The rights and debts of the apartment owners within the scope of the Turkish condominium law no. 634
  1. Tez No: 613507
  2. Yazar: MUSTAFA KARABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 634 sayılı kanun, kat mülkiyeti, kat maliki, hak ve borçlar, law no. 634, condominium ownership, apartment owner, rights and debts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kat Mülkiyeti, şehirleşme ve nüfus yoğunluğunun artmasıyla dikey yapılaşmanın oluşturduğu sorunlara çözüm olarak getirilmiş özel bir mülkiyet türüdür. Nüfus artışı ile birlikte yaşanan büyüme ve yine aynı hızla artan şehirleşme, bu alanda yaşayan bireylerin birtakım problemler yaşamasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu problemlerin çözülmesi için 23.6.1965 tarih ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu düzenlenmiş ve bu kanunla maliklere birtakım hak ve borçlar da yüklenmiştir. Bu hak ve borçlar Kat Mülkiyeti Kanunu'nun üçüncü ve dördüncü bölümlerinde düzenleme alanı bulmuştur. Bu bölümler ile bir yanda maliklerin, mülkiyet hakkının sağladığı menfaatlerden yararlanmasına ilişkin hükümler bir yanda ise bu hakların sınırlarını belirleyen yükümlülükler düzenlenmiştir. Bu çalışmamızda 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve güncel yargı kararları çerçevesinde, kat maliklerinin hak ve borçlarının neler olduğu ve hangi şartlarda bu hak ve borçlardan sorumlu oldukları incelenme konusu yapılmıştır. Bu çalışma yapılırken 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 15-16. maddeleri ve 18-25. maddeleri temel alınmış ve bu konudaki çelişkilerin giderilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Condominium Ownership is a special type of ownership introduced as a solution to the problems posed by the vertical settlement resulting from the increase in urbanization and population density. The growth resulting from the population increase and the urbanization increasing at an equal rate make it inevitable for individuals living in the relevant areas to experience some problems. In order to resolve these problems, the Turkish Condominium Law no. 634 was approved on 23.6.1965, and some rights and debts were also imposed on the apartment owners. These rights and debts were regulated in the third and fourth sections of the relevant law. The provisions related to the apartment owners' enjoyment of the benefits provided by the right of ownership and the liabilities defining the limits of these rights were regulated in these sections. This study examines the rights and debts of the apartment owners and under which conditions they shall be responsible for these rights and debts within the framework of the Turkish Condominium Law no. 634 and the current judicial decisions. Based on the Articles 15-16 and Articles 18-25 of the Turkish Condominium Law no. 634, this study aims to eliminate the contradictions in this regard.