A. Honegger'in Fransız altılarındaki yeri ve la minör viyola-piyano sonatı
The place of Arthur Honegger in les six and the viola-piano sonate in a minore
- Tez No: 613505
- Danışmanlar: PROF. GÖRKEM ÇALGAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Arthur Honegger, Fransız Altıları, viyola, sonat, Arthur Honegger, Les Six, viola, sonata
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İsviçreli olan, fakat hayatının önemli kısmını Fransa'da geçirmiş olan besteci Arthur Honegger 20. yüzyılın ilk yarısında; senfoni, konçerto, oratoryo, film müziği vs. gibi çok çeşitli türlerde 200'ü aşkın eser bestelemiş ve kendine özgü bestecilik anlayışıyla yaşadığı çağın en etkili bestecilerinden biri haline gelmiştir. Arthur Honegger'e ve onun viyola sonatına odaklanılmış bu çalışmanın ilk bölümünde Honegger'in hayatı, eserleri, stili ve estetik anlayışı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, Honegger'in hayatı ve Fransa müzik yaşamında önemli rol oynamış Fransız Altıları (Les Six) grubu incelenmiş, grubun doğuşu, grup üyeleri arasındaki ilişki, grup üyelerinin ortaklaşa besteledikleri eserler ve özellikle Arthur Honegger'in grup içindeki yeri ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümü ise bestecinin Viyola Sonatı'na ayrılmış üç bölümden oluşan eserin yazılış sürecine değinildikten sonra her bölüm ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu çalışma ile ülkemizde yeterince çalınmayan ve araştırılmayan Arthur Honegger'in müziğini tanıtmak, aynı zamanda Türkçe ve yabancı kaynaklarda detaylı olarak ele alınmamış Viyola Sonatı'nı incelemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Arthur Honegger, who is from Switzerland, but spent a significant part of his life in France, has composed more than 200 works in a wide variety of genres like symphony, concerto, oratorio, film music etc. and has become one of the most influential composers of his era with his original composing understanding. In the first part of this work which focuses on Arthur Honegger and his Viola Sonata, Honegger's life, works, style and aesthetics were examined. In the second part, the group Les Six, which played an important role in life of Honegger and music of France, was examined and the birth of the group, the relationship between the group members, the works written together by the members of the group, and especially the place of Arthur Honegger in the group were discussed. The third and final part of the work is devoted to the composer's Viola Sonata. In this part the three movement work was examined in detail after referring to the writing process of the work. With this study, it was aimed to introduce the music of Arthur Honegger, which has not been played and researched enough until now in Turkey, while at the same time it was aimed to examine the Viola Sonata, which has not been analyzed in detail in sources in and out of Turkey.