Tarımsal gelişme açısından Gümrük Birliği sonrası tarım sektörü
The agricultural sector after the Customs Union in terms of agricultural development
  1. Tez No: 613540
  2. Yazar: KİNYAZ AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM FİLİZ BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarım Sektörü, Gümrük Birliği, Avrupa Birliği, Agricultural Sector, Customs Union, European Union
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Özellikle 1960'lı yıllardan sonra dünya ekonomisinde meydana gelen değişim ve değişikliklere ayak uydurabilmek amacıyla ülkelerin ekonomik entegrasyon üyesi olma eğilimi artmıştır. Ülkelerin entegrasyonlarla ulaşmak istediği asıl hedefi ticaret ve diğer ekonomik ilişkilerini geliştirip kazanç sağlamaktır. Bu tür entegrasyonların doğal bir sonucu olarak üye ülkelerin ekonomilerini oluşturan sektörlerde köklü değişimler meydana gelmektedir. Bu entegrasyonların en yaygın şekli ise Gümrük Birliği'dir. Gümrük Birliği, üyeler arasında her türlü kısıtlamayı kaldırırken üçüncü ülkelere karşı da ortak bir tarife uygulayarak dış ticaret politikası uygulamaktadır. Bu çalışmada 1995 yılında Türkiye-AB arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması'nın Türkiye tarım sektörü üzerindeki etkileri 1980-2017 dönemi kapsamında analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, GB'nin Türkiye tarım sektörüne doğrudan ya da dolaylı etkilerinin incelenmesi ve özellikle tarımsal dış ticaret üzerindeki etkilerinin ortaya konulmasıdır. Çalışmanın sonucunda GB'nin Türkiye ekonomisi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilerinin olduğu, dolayısıyla benzer etkilerin tarım sektörü üzerinde de gerçekleştiği ancak bununla birlikte tarımsal gelişme üzerindeki etkisinin kısıtlı olduğu, 1980 sonrası serbestleşme sürecinin önemli etkilerde bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to keep up with the transformation and changes that occurred in the world economy, especially after the 1960s, the tendency of countries to become members of economic integration has increased. The main goal that countries want to achieve through integrations is to improve their trade and other economic relations and make profit. As a natural result of such integrations, radical changes take place in the sectors that make up the economies of the member states. The most common form of these integrations is the Customs Union. The Customs Union implements foreign trade policy by imposing a common tariff against third countries while removing any restrictions between the members. In this study, the effects of the Customs Union Agreement signed between Turkey and the EU in 1995 on the agricultural sector of Turkey were analyzed in the period 1980-2017. The aim of the study was to examine the direct or indirect effects of CU on the Turkish agricultural sector and reveal its effects, particularly on agricultural foreign trade. As a result of the study, it was determined that CU had both positive and negative effects on the Turkish economy, and thus similar effects also occurred on the agricultural sector; however, it was also found that its impact on agricultural development was limited and that the post-1980 liberalization process had significant effects.