Acil servise göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastalarda heart PATHWAY/EDACS skorlarının bir aylık mortalite ve major kardiyak olay riskini öngörme yönünden karşılaştırılması
Comparison of the heart PATHWAY/EDACS scores for predi̇cti̇ng the ri̇sk of 30-day mortali̇ty and major advanced cardi̇ac event (mace) in patients admitted to the emergency with a chest pain
  1. Tez No: 613544
  2. Yazar: MEHMET EMAN
  3. Danışmanlar: UZMAN SERHAT AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, İlk ve Acil Yardım, Cardiology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Düşük Risk, Heart-Pathway, Edacs-Adp, Major ileri kardiyak olay, Emergency Medicine, Low Risk, Heart-Pathway, Edacs-Adp, Major adverse cardiac event
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
AMAÇ: Acil servise göğüs ağrısı veya akut koroner sendrom ile ilişkili semptomlarla acil servise başvuran hastaların değerlendirilmesinde HEART-Pathway ve EDACS/ EDACS-ADP skorların 30 günlük mortalite ve majör ileri kardiyak olay (MİKO) riskini öngörme yönünden birbirlerine olan üstünlüklerini karşılaştırmayı, Acil Servislerde hasta takibi ve düşük riskli hastaların erken taburculuğu açısından hangi skorun daha uygun olduğunu görmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif gözlemsel çalışmamızda 1 Haziran 2019 ve 1 Aralık 2019 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Valiliği Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Sağlık Uygulama Merkezi Acil Tıp Kliniği'ne; göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran ve primer hekimince akut koroner sendrom düşünülerek troponin takibi yapılmak istenen, 21 yaşından büyük hastalar içerisinden çalışma onam formunu okuyup kabul edenler çalışmamıza dahil edilmiştir. 1 aylık süre sonunda MİKO gelişip gelişmediği bilgisi, hastalar veya birinci derece yakınları telefon ile aranarak öğrenildi. MİKO yönünden şüpheli hastaların kontrolü; medeczane sisteminden ve hastanelerin anjiografi kayıt verilerinden doğrulandı. BULGULAR: Çalışmaya alınan 602 hasta içerisinden 1 aylık süre sonunda; 10 hastada %50'nin altında darlık saptanmış, 38 hastada stent uygulanmış, 3 hastada koroner bypass greftleme yapılmış ve 4 hastada ise mortalite gelişmiştir. Toplam da 45 hastada 30 günlük süreçte MİKO gelişmiştir. HEART-Pathway skorunun sensitivitesi %93.3, spesifisitesi %62.3, pozitif prediktif değeri %16.6 ve negatif prediktif değeri ise %99.1 olarak bulundu. EDACS-ADP skorunun sensitivitesi %84.4, spesifisitesi %69.3, pozitif prediktif değeri %18.2 ve negatif prediktif değeri %98.2 olarak bulundu. SONUÇ:HEART-Pathway skorunun düşük riskli hastanın erken tespitinde EDACS-ADP'ye göre daha güvenilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AİM: To compare the advantages of HEART-Pathway and EDACS / EDACS-ADP scores for predicting the risk of 30-day mortality and major advanced cardiac event (MACE) in the evaluation of patients admitted to the emergency department with symptoms associated with chest pain or acute coronary syndrome. We aimed to see which score is more suitable for early discharge of patients at risk. MATERIALS AND METHODS: In our prospective observational study, between 1 June 2019 and 1 December 2019, T.C. Ministry of Health, İzmir, Health Sciences University, Bozyaka Health Practice Center, Emergency Medicine Clinic; patients who were older than 21 years of age who were admitted with chest pain and followed with troponin with consideration of acute coronary syndrome were included in our study. At the end of the 1-month period, the information about whether MACE developed or not was learned by calling the patients or their first-degree relatives. Control of patients suspected of MACE; It was confirmed from the electronic medical record system and the angiography recording data of hospitals. RESULTS: Out of 602 patients included in the study, after 1 month; Stenosis was detected under 50% in 10 patients, stent was applied in 38 patients, coronary bypass grafting was performed in 3 patients, and mortality developed in 4 patients. In total, 45 patients developed MACE in the 30-day period. Sensitivity of HEART-Pathway score was93.3%, specificity was 62.3%, positive predictive value was 16.6%, and negative predictive value was 99.1%. The sensitivity of the EDACS-ADP score was 84.4%, the specificity was 69.3%, positive predictive vaule was 18.2% and negative predictive value was 98.2%. CONCLUSION: The HEART-Pathway score was found to be more reliable than the EDACS-ADP in early detection of the low-risk patient.