Multiple myelom tanılı hastalarda tam kan sayımında ölçülen RDW ve PDW düzeyi ile nötrofil/lenfosit,trombosit/lenfosit ve monosit/lenfosit oranlarının prognostik değeri
Prognostic value of RDW and PDW level and neutrophil /lymphocyte, thrombocyte / lymphocyte and monocyte /lymphocyte rate in patients with multiple myeloma
- Tez No: 613575
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BİLGİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multiple Myelom, Nötrofil Lenfosit Oranı, Trombosit Lenfosit Oranı, Monosit Lenfosit Oranı, RDW, PDW, Multiple Myeloma, neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet‐to‐ lymphocyte ratio, monocyte‐ to‐ lymphocyte ratio, RDW, PDW
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Hematolojik malignitelerin %15 `inden Multiple Myelom (MM) hastalığı sorumludur. Genellikle 60 yaş üzerinde tanısı alınan ve yaşla birlikte sıklığı artan bu hematolojik hastalık tüm kanser çeşitlerinin %1 ini oluşturmaktadır. Mevcut tanı ve sınıflandırma yöntemleriyle birlikte zaman içerisinde önemi artan bu hastalık için prognozu öngörebilen kriterler ve yeni faktörler bulunmaya çalışılmaktadır. MM tanılı hastalarda tanı esnasındaki tam kan sayımında bakılan RDW, PDW düzeyleri yanında nötrofil, trombosit ve monosit miktarının lenfosit miktarına oranlanması sonucunda hesaplanan kesim noktalarının, bir belirteç olarak tanımlanması halinde sağ kalım açısından bize bir tahmin verip vermeyeceğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde Multiple Myelom tanısı almış, tedavisi ve takibi bu merkezde devam etmiş hastaların geriye dönük verileri incelenmiştir.Çalışmamıza dahil edilen 201 hastanın tanı yaşı, cinsiyeti, yaşam durumu ve ölenlerin sağkalım süresi belirlenip tanı anındaki tam kan sayımında bakılan nötrofil,trombosit ve monosit miktarının lenfosite oranı ile RDW ve PDW düzeyinin prognostik faktör açısından değeri incelendi. ROC analizi ile nötrofil, trombosit ve monosit miktarının lenfosite oranının kesim değeri belirlendi. RDW ve PDW düzeyi tam kan sayımındaki sonucu kayıt edildi ve üst sınır kesim değeri kabul edildi. Bulgular: Ortalama genel sağkalım süresinin Nötrofil/Lenfosit (N/L) oranı yüksek olan hasta grubunda istatiksel anlamlı düşük olduğu saptandı (p=0,001). Trombosit/Lenfosit(T/L) oranı düşük ve yüksek olanlarda ortalama genel sağkalım süresi açısından aralarında anlamlı fark olmadığı saptandı (p=0,365). Ortalama genel sağkalım süresi Monosit Lenfosit (M/L) oranı yüksek olanlarda anlamlı kısa saptandı(p=026). RDW ve PDW değerleri düşük ve yüksek olan hastalar arasında ortalama genel sağkalım süresi açısından aralarında anlamlı fark olmadığı saptandı(p=056)(p=0,36). Sonuç: N/L, M/Loranı prognoz açısından bizim çalışmamızda istatiksel anlamlı sonuçlar vermesi ve T/L oranı, PDW, RDW düzeyi açısından anlamlı sonuçlar vermemesi değerli olsa da daha kapsamlı hasta serileriyle yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Multiple Myeloma (MM) disease is responsible for 5% of hematologic malignancies. This hematologic disease, which is generally diagnosed over 60 yearsof age and is increased in frequency with aging, is responsible for 1% of all types ofcancer. Recently the new prognostic factors for this disease are being investigated.The aim of the study was to evaluate levels of RDW and PDW, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet‐ to‐ lymphocyteratio (PLR), and monocyte‐ to lymphocyte ratio (MLR), as a predictor of progression in MM Materials and Methods: The retrospective data of patients diagnosed with multiple myeloma in our hospital and continued treatment and follow-up in this center were examined. Diagnostic age, sex, life status and survival time of the deceased were determined in 201 patients included in our study. We calculated NLR,PLR and MLR and recorded RDW, PDW from the complete blood count of the untreated patients.We further assessed the role of pretreatment NLR, PLR, MLR, RDW and PDW on overall survival (OS). We therefore performed cut-off optimization for NLR, PLR and MLR in our study. RDW and PDW levels were recorded as a result of complete blood count and upper limit cut-off value was accepted Finds: Neutrophil-to lymphocyte, Platelet-to-Lymphocyte and Monocyte-to-Lymphocyte ratio and levels of RDW and PDW were divided into two groups according to the cut-off value of low and high This study showed that , patients with high NLR and MLR had signifcantly shorter Overall Survey (P=0.001 and P=0.026 there were no significant differences in Overall Survival between the high and low PLR (P = 0.365), RDW (P = 0.36) and PDW ( P=0.56) groups. Results: Although NLR, MLR was found to be significant in our study and TLR, PDW, RDW level were not significant in terms of prognosis, further studies with more patient series are needed