Türkiye'de sosyal siyasetin öncülerinden Prof. Dr. Orhan Tuna
One of the pioneer of social politics in Turkey Prof. Dr. Orhan Tuna
- Tez No: 613582
- Danışmanlar: PROF. DR. PİR ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Orhan Tuna, Sosyal Siyaset, Türkiye'de Sosyal Siyaset İlmi, Sosyal Siyaset Konferansları, Orhan Tuna, Social Sciences, Social Political Science in Turkey, Social Policy Conferences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Prof. Dr. Orhan Tuna, Türkiye'de Sosyal Siyaset ilminin ilk Türk kurucularındandır. Bu şuur ile 1938 yılında İstanbul Üniversitesinde başlayan akademik hayatını sosyal siyaset alanına adayarak, sosyal siyasetin gelişmesi, sürdürülebilirliği ve toplumun her kesimi tarafından öğrenilmesi adına çalışmalar yapmıştır. Tuna, toplumda sosyal refahın ve sosyal adaletin sağlanması adına gerekli gördüğü sosyal siyaset ilmini başarılı bir akademisyen olarak hem teoride göstermiş hem de uygulamıştır. 1948 yılında Gerhard Kessler ile kurdukları günümüzde de dergi olarak devam eden Sosyal Siyaset Konferansları serisinin Türkiye'deki ilk sosyal siyaset yazı dizisi olması Tuna'nın bu alana yapmış olduğu en önemli katkılarından biridir. Türk Sendikacılığının kurulmasında öncü sıfatına sahip olan Tuna, sadece sendika literatürüne katkıda bulunmamış, Türk Sendikacılığının gelişmesi, bilinçli bir işçi sınıfının oluşması ve donanımlı sendika liderlerinin yetişmesi adına büyük çabalar göstermiştir. Tuna, sosyal siyaset ilmi ve içinde barındırdığı tüm alanlarla ilgili çalışmalarında ve hususi yaşamında sosyal adalet, soysal demokrasi ve eşitliği temel ilke olarak gören, sosyal barışın ancak bu temellerle sağlanabileceğini düşünen bir bilim insanıdır. Bu çalışma ile Tuna'nın Türkiye'de öncü olarak sosyal siyaset ilminin gelişimine olan etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Tuna'nın aile, eğitim ve yarım asra yaklaşan mesleki özgeçmişi anlatılmıştır. İkinci bölümde Tuna'nın sosyal siyaset anlayışını oluşturan yaklaşımları, bu alana bakış açısı ve düşünceleri incelenmiş, başlıklar halinde anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Tuna'nın sosyal siyaset alanına yaptığı katkılar anlatılarak, gözlemlediği sorunlar ve çözüm önerileri ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Prof. Dr. Orhan Tuna was among the first Turkish founders of the Science of Social Policy in Turkey. With this awareness, he devoted his academic life to social politics which started in 1938 at Istanbul University and made efforts for the development, sustainability and learning of social politics by all segments of society. Tuna, as a successful academician, has shown the science of social politics which he deems necessary in order to ensure social welfare and social justice in society and has lived in practice as well. In 1948, they founded with Gerhard Kessler; Social Policy Conference which is continue as magazine today, it was our first series of articles on social policy in Turkey of Social Policy Conference series. This is one of the most important contributions of Tuna have made in this field. As a pioneer in the establishment of Turkish unionism, Tuna not only contributed to the union literature, but also made great efforts for the development of Turkish unionism, raise workers' awareness and the development of equipped union leaders. Tuna is a scientist who considers social justice, social democracy and equality as the basic principle in his works which is relative with social politics and all the fields of science, also in his private life and thinks that social peace can only be achieved through these basics. It is aimed with this study to reveal Tuna's effect on development of social policy as a pioneer in Turkey. The study consists of three parts. In the first part, Tuna's family, educational background and professional background which is about half a century are explained. In the second part, Tuna's social policy approaches, his views and thoughts on this field are examined and explained in titles. In the third chapter, the contributions of Tuna to the field of social politics are explained and the problems he observes and solution suggestions are presented.